Kvůli spaní u televize nebo při světle může ženám hrozit obezita, varuje výzkum

„Ženy, dejte si pozor – spánek při běžící televizi nebo svítících světlech může mít dopad na tloustnutí.“ To je jeden ze závěrů rozsáhlého výzkumu na téměř 44 tisících ženách, který vznikl ve Spojených státech amerických.

„Pokud vypnete světla, než jdete spát, může to být užitečné pro snížení pravděpodobnosti, že přiberete a budete mít nadváhu nebo se dokonce stanete obézními,“ popsal hlavní autor studie Yong-Moon Mark Park.

Jeho výzkum sice přímo netvrdí, že spánek s rozsvícenými světly způsobuje tloustnutí, ale naznačuje, že oba fenomény by mohly být propojené. Studie vyšla v odborném časopise JAMA Internal Medicine.

Světlo vede k horšímu a kratšímu spánku

Podle Parka má vystavení umělému světlu v noci negativní dopad na množství hormonu melatoninu a tím narušuje přirozený spánkový cyklus. „A také by mohlo narušovat hladiny stresových hormonů a mít vliv i na další metabolické procesy způsoby, jež přispívají ke zvyšování hmotnosti,“ uvedl vědec.

Navíc rozsvícené světlo nebo obrazovka se obecně projevují horší kvalitou spánku a také jeho kratší dobou. A kratší nebo horší spánek může vést k pocitům únavy, které člověku brání, aby cvičil nebo se věnoval jiným tělesným aktivitám, jež pomáhají hmotnost snižovat, domnívá se Park na základě svého výzkumu.

Vědec vycházel z údajů od necelých 44 tisíc žen ve věku mezi 35 až 74 lety. Nepracovaly na směny, nebyly těhotné, ani netrpěly žádnými jinými vnějšími okolnostmi, které by jim bránily v normálním spánku.

Ty, které spaly při nějakém druhu rozsvíceného světla, měly o 17 procent vyšší pravděpodobnost, že naberou v průběhu pěti let více než pět kilogramů. Podle Parka měla na množství nabraných kil dopad také intenzita umělého osvětlení. „Například používání slabé noční lampičky nebylo spojené s příbytkem hmotnosti, ale ženy spící u silného světla nebo u televize už nabíraly hmotnost výrazně,“ popsal.

Zajímavé ale bylo, že tyto výsledky se nezměnily, ani když vědci do studie zahrnuli stravu a tělesnou aktivitu žen – to naznačuje (ale zatím zcela nepotvrzuje), že mezi nedostatkem spánku a tloustnutím může existovat vztah.

Příčina a následek

Je jisté, že také u této studie platí klasická vědecká zásada „korelace neimplikuje kauzalitu“. Tedy, že přestože spolu dva jevy souvisí, nelze z toho vyvozovat, že jeden je příčinou a druhý následkem. Současně to ale neznamená, že by taková kauzalita byla vyloučená, jen není pouhou korelací prokázána. 

Korelace a kauzalita
Zdroj: Rcragun/ WIkimedia Commons

Je stále možné, že závislost na nočním svícení může být projevem mnoha dalších faktorů, které jsou přímou příčinou tloustnutí – mohlo by se jednat například o osamělost, úzkost nebo nějaké formy sociálních fobií.

I tak by se ale noční svícení mohlo stát lakmusovým papírkem, pomocí něhož by vědci po těchto hlubších skrytých příčinách tloustnutí mohli účinněji pátrat. Doktor Park by tedy ve výzkumu mohl pokračovat i v budoucnosti.