Kdo špatně spí, tloustne. Vědci našli spojitost mezi nedostatkem spánku a obezitou

Už delší dobu vědci naznačují, že by mohla obezita souviset s nedostatkem spánku. Nejnovější studie švédských odborníků tyto domněnky a náznaky potvrzuje.

Nedostatek spánku nebo málo kvalitní spánek narušují metabolismus a zvyšují schopnost těla ukládat tuky. Potvrdil to rozsáhlý výzkum, jehož autory jsou vědci z univerzity v Uppsale. Navázali na starší práce, které studovaly spánkový cyklus a jeho souvislost s problémy oběhového systému nebo cukrovkou.

Podle hlavního autora studie, experta na tyto takzvané cirkadiánní rytmy Jonathana Cedernaese, je nyní jasné, že nedostatek spánku s tloustnutím souvisí. Neslouží podle něj jen k úspoře energie, ale má mnohem více funkcí.

Souvislost mezi nedostatkem spánku a řadou klasických civilizačních chorob už byla prokázána mnohokrát. Vědci zatím nejsou schopní přesně říci, proč se to děje – procesy jsou to totiž značně složité. Příčin, proč právě nedostatek spánku vede k větší pravděpodobnosti vzniku obezity, může být více a mohou být i propojené.

Podle Cedernaese však není vyloučeno ani jednoduché vysvětlení. Totiž že lidé, kteří jsou déle vzhůru, mají zkrátka více času pořádně se najíst.

Podařilo se však najít souvislost mezi nedostatkem spánku a sebekontrolou. Kdo je nevyspalý, hůř ovládá své touhy. Navíc málo spánku narušuje hormony, které kontrolují příjem potravy; člověk pak hůře odhadne, jestli už je sytý, anebo se přejídá. Podle starších prací stačí jen drobný výpadek v kvalitě nebo kvantitě spánku a tyto procesy jsou narušené.

Existuje ještě jedna souvislost, která vše ještě více komplikuje: obezita zvyšuje riziko tazvané spánkové apnoe, což jsou dýchací problémy, které samy o sobě narušují kvalitu spánku. Lidé s nadváhou se tak mohou dostávat velice snadno do „začarovaného kruhu“, kdy biologické mechanismy těla brání jednak tomu, aby hubli, ale i tomu, aby se dobře vyspali.

Kdo nespí, nemá svaly

Nová práce přinesla přesvědčivé důkazy o tom, že spánková deprivace má přímý dopad na základní metabolismus a rovnováhu mezi tukem a svaly v lidském těle. Vyšla v odborném časopise Science Advances, přičemž zkoumala vzorek 15 zdravých dobrovolníků.

Mimo jiné se ukázalo, že nedostatek spánku vede k většímu množství zánětů v těle. Hlavní výzkum se však soustředil na jinou věc: pokud byly pokusné osoby vystavené nedostatku spánku, prosperovala jejich tuková tkáň, zatímco svalům se nedařilo.

Už dříve si vědci všimli, že lidé, kteří pracují na směny, mají menší množství svalové hmoty, ale dávali to do souvislosti s povahou jejich práce. Nyní se ukazuje, že roli v tom mohou hrát zcela přirozené faktory lidského metabolismu spojené s nedostatkem spánku.

Experti zkoumali tyto jevy jen relativně krátkodobě. Rádi by nyní prověřili, jestli je lidské tělo schopné se těmto trendům, pokud jsou opravdu dlouhodobé, nějak přizpůsobit, nebo negativních dopadů v průběhu let naopak spíše přibývá.

Vydáno pod