5G sítě ohrožují naši schopnost předpovídat počasí, varují meteorologové

Zavedení 5G sítí by mohlo výrazně zhoršit kvalitu meteorologických předpovědí, varuje studie v prestižním časopise Nature. Vědci totiž nebudou schopni odlišit signály těchto sítí od dat o srážkách a vlhkosti.

Meteorologové po celém světě se obávají, že příchod 5G sítí bude mít negativní dopad na jemné satelitní přístroje, které se využívají pro předpovídání změn v zemské atmosféře. Důsledky by mohly být vážné: zhoršené možnosti předvídání počasí, neschopnost varovat před silnými bouřemi – a tedy i ztráty na lidských životech a majetku.

„Způsob, jakým se 5G sítě zavádějí, vážně ohrožuje naši schopnost předvídat velké bouře,“ varoval v deníku Guardian meteorolog Tony McNally z European Centre for Medium-Range Weather Forecasts. „V důsedku by to mohlo znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Jsme tím velmi zneklidnění.“

Problémové frekvence

Problém podle studie v časopise Nature spočívá v tom, že rádiové frekvence, které budou nové 5G sítě využívat, můžou zřejmě rušit přístroje umístěné na satelitech, jež jsou jádrem moderní meteorologie.

Typickým příkladem je podle vědců frekvence 23,8 GHz. Vodní pára na této specifické přirozené vlnové délce vydává slabý signál – a právě tato data měří a monitorují meteorologické satelity. Z nich pak odvozují a předvídají, jestli se v dané oblasti může objevit riziko bouřky nebo jiný meteorologický extrém.

„Tato data jsou pro naše předpovědi kriticky důležitá,“ varují meteorologové. „Jde o jedinečný přírodní zdroj; když ho ztratíme, tak se předpovědi počasí výrazně zhorší,“ dodávají. A přesně to hrozí, protože některé 5G sítě budou využívat velmi podobnou frekvenci, takže výsledný signál může být pro meteorologické přístroje v podstatě nerozlišitelný. Vědci tedy nebudou schopní určit, co je přirozený stav a co telefonická síť – jejich předpovědi pak nebudou dostatečně přesné. 

Situace je tak vážná, že ji vědci budou řešit ještě letos na velké mezinárodní konferenci v Egyptě.

K čemu jsou 5G sítě?

Mobilní sítě 5G budou proti stávající technologii LTE znamenat především výrazně větší rychlost datových přenosů. Ta by měla být v řádech Gbit/s, tedy až stonásobná. Sítě slibují také mnohem kratší odezvu a širší možnost využití pro tzv. internet věcí, tedy komunikaci zařízení mezi sebou bez účasti člověka. S využitím 5G se počítá například ve zdravotnictví, v autonomních dopravních systémech, v nasazování umělé inteligence nebo v rámci automatizovaného řízení.