Ochranáři chtějí zastavit rekultivaci po těžbě. U Dolu ČSA totiž vznikl jedinečný ekosystém

Události v regionech: U dolů ČSA vznikl unikátní ekosystém (zdroj: ČT24)

Na okrajích hnědouhelného Dolu ČSA na Mostecku vědci objevili vzácné druhy hmyzu i ptáků. Zjištění je to tak významné, že kvůli němu těžaři zastavili rekultivační práce. Podle plánů se tam měly vysázet stromy a založit nové lesy, teď ale biologové a ekologové požadují, aby okolo dolu vzniklo unikátní bezzásahové území.

V některých místech u Dolu ČSA ještě rekultivace nezačala a ekologové doufají, že ani nezačne. Na svazích pod Krušnými horami totiž objevili vzácné samotářské druhy hmyzu.

Krajina na první pohled příliš půvabně nepůsobí. „Vy byste řekli, že tu jsou nějaké bodláky nebo plevel, ale to je výborná pastva pro chráněné druhy včel. Dokonce jsme tady objevili druh žahadlového hmyzu, který byl v České republice sedmdesát let zpět považovaný za vyhynulý,“ přiblížila vědkyně z České zemědělské univerzity Markéta Hendrychová.

„Jsou tam některé unikátní ekosystémy, které z běžné krajiny už zmizely,“ potvrdil David Lacina z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Zasazení stromů by mohlo vzácné druhy vyhubit

Rekultivace po těžbě zatím vyžaduje zákon. O tom, co bude s dolem dál, musí rozhodnout vláda. V oblasti se během rekultivací například vysázely lesy, které mají podobnou skladbu jako ty pravěké. Vedle běžných stromů rostou i ovocné, aby jejich plody nakrmily zvířata.

Další sázení by ale mohlo vzácné druhy hmyzu podle vědců i zahubit. Chtějí proto prosadit vznik bezzásahového území. Proti tomuto záměru není ani společnost, která má po skončení dolování u vzniklého jezera vyrábět vodík.

V bezzásahovém území by mělo jezero vzniknout samovolně, spuštěním potoků z kopců a deštěm do těžební jámy. „Nemělo by to přinést nějaké zásadní komplikace. Bude to ale samozřejmě trvat o něco déle,“ uvedl generální ředitel těžebních společností Sev.en energy Petr Lenc. Bez pomoci člověka by trvalo napuštění jezera místo šesti asi patnáct let.

Těžba v dole skončí do tří let, zásoby uhlí jsou vyčerpané. Podle ekologů by nemělo Česko příležitost k zachování vzácných ekosystémů promarnit, další podobné území se totiž v tuzemsku nenachází.