TÉMA

Vojenská zpravodajská služba

Šéf špionů se nemůže skrývat ve stínech, atentáty na mě jsou marné, říká Budanov

Na interview se zahraničními novináři chodí ozbrojený pistolí. Další zbraně a vojenské vybavení má rozložené ve své kyjevské kanceláři. A chlubí se, že má „zdroje“ v blízkosti ruského vůdce Vladimira Putina. A navzdory tomu, že velí ukrajinské vojenské rozvědce během války s Ruskem, sedmatřicetiletý Kyrylo Budanov je nezvykle veřejně aktivní, přičemž touto otevřeností zdálky zastrašuje Moskvu, píše agentura Reuters.
14. 7. 2023|

Riziko jaderného úderu je nízké, řekl ČT ukrajinský zpravodajec. Putin prý chce přestávku

Příliš často s médii Vadym Skibickyj nemluví, hraje ale naprosto zásadní roli v tom, jak úspěšná je ukrajinská armáda. Jeden z velitelů ukrajinského vojenského zpravodajství neboli vojenské tajné služby a zástupce šéfa rozvědky v rozhovoru pro ČT s Michalem Kubalem rozebíral, co stojí za úspěchy ukrajinské armády a jakou roli v nich hraje právě rozvědka.
3. 11. 2022|

Slovenská špionážní aféra ukazuje to, co není v postkomunistických zemích ojedinělé, říká Randák

V době války na Ukrajině vypukla na Slovensku špionážní aféra. Podle publicisty Martina Milana Šimečky i bývalého ředitele české civilní rozvědky Karla Randáka lze však odhalené informátory ruských tajných služeb považovat jen za špičku ledovce. Podle Šimečky ovšem okolnosti aféry, v níž je obviněn mimo jiné přispěvatel dezinformačního webu Bohuš Garbár, ukazují i to, že jsou konspirační weby napojené na Rusko. Randák a Šimečka hovořili o slovenské špionážní aféře v Událostech, komentářích.
17. 3. 2022|

Ostřelování na východě Ukrajiny zesiluje, prezident Zelenskyj chce jednání Rady bezpečnosti OSN

Vůdci neuznávané „Doněcké lidové republiky“ i „Luhanské lidové republiky“ vyhlásili dekretem „všeobecnou mobilizaci“. Pozorovatelé OBSE zaznamenali na východě Ukrajiny za 24 hodin 1500 případů porušení příměří, což je letos rekordní počet násilných incidentů na frontě mezi ukrajinskou armádou Ruskem koordinovanými silami. Ukrajinská armáda uvedla, že v sobotu přišla o dva své vojáky a má čtyři zraněné. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvádí, že východ země má vláda pod kontrolou. Navrhuje, aby se bezpečnostním zárukám Ukrajině věnovala Rada bezpečnosti OSN.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 21:54|

Reportéři ČT v Řecku vypátrali obchodníka z Vrbětic Šapošnikova, zapojení do výbuchů popírá

V dubnu 2021 přišla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) se zjištěním, že za výbuchy ve Vrběticích stáli agenti ruské GRU. Dva hlavní podezřelí žijí v Rusku a jsou zřejmě pro českou spravedlnost nedosažitelní. Vyšetřování se zaměřuje na pomocníky, kteří jejich návštěvu skladu organizovali. Reportérům ČT Adéle Paclíkové a Ondřeji Golisovi se podařilo v Řecku vypátrat Nikolaje Šapošnikova, který měl ve firmě Imex Group na starosti obchodníky z východu. Ten jakoukoliv roli v organizaci výbuchů odmítá.
31. 1. 2022|

Bývalého náčelníka slovenské vojenské tajné služby našli mrtvého, mohlo jít o vraždu

Mrtvolu bývalého ředitele slovenské vojenské zpravodajské služby našli poblíž kamenolomu u obce Devín, která je součástí Bratislavy. Policie vyšetřuje podezření, že generálmajor Peter Bučka byl zavražděn, uvedl list Pravda na svém webu. Mrtvé tělo podle portálu Noviny.sk v úterý odpoledne objevil muž, který venčil psa.
26. 1. 2022|