Šéf špionů se nemůže skrývat ve stínech, atentáty na mě jsou marné, říká Budanov

Horizont ČT24: Šéf ukrajinské vojenské rozvědky poskytl velký rozhovor (zdroj: ČT24)

Na interview se zahraničními novináři chodí ozbrojený pistolí. Další zbraně a vojenské vybavení má rozložené ve své kyjevské kanceláři. A chlubí se, že má „zdroje“ v blízkosti ruského vůdce Vladimira Putina. A navzdory tomu, že velí ukrajinské vojenské rozvědce během války s Ruskem, sedmatřicetiletý Kyrylo Budanov je nezvykle veřejně aktivní, přičemž touto otevřeností zdálky zastrašuje Moskvu, píše agentura Reuters.

Svůj přístup vysvětluje tím, že v dnešní době už ani šéfšpion nemůže zůstat skrytý ve stínech. „Všechny budoucí války budou vypadat takhle. V jakékoli zemi. Vlastně můžeme říct, že nastavujeme trend,“ svěřil se Budanov v interview s Reuters z těžce bráněného velitelství v Kyjevě.

Ukrajina podle něj dospěla k závěru, že je potřeba informovat svět o jejím postoji po roce 2014, kdy Moskva anektovala ukrajinský Krym a rozpoutala na východě země zástupnou válku. „V roce 2014 jsme informační válku na plné čáře prohráli. A v té skutečné, která odstartovala loni, jsme postupovali úplně jinak. A teď jsou to Rusové, kdo informační bitvu prohrává,“ míní Budanov.

V naváznosti na vzpouru wagnerovců v Rusku minulý měsíc, po níž se zdá kremelský režim nestabilnější, Budanov prozradil, co „jeho“ špioni vědí o nepříteli. Řekl například, že vzbouřenci usilovali o získání takzvané kufříkové jaderné bomby. To pro Reuters částečně potvrdilo i několik zdrojů přímo z Ruska.

Zdroje v úřadech blízkých Putinovi

„Máme svoje vlastní zdroje. Dalo by se říct, že jsou v úřadech, které mají k Putinovi nejblíž. Proto také většinou víme, co se tam děje,“ pochlubil se šéf ukrajinských vojenských špionů. Rozhovor poskytl v kanceláři, jejíž okna byla krytá pytli s pískem a seděl pod obrazem sovy, symbolem jeho rozvědky, která zároveň boří pařáty do netopýra. Ten je pro změnu „maskotem“ ruské vojenské rozvědky.

Budanov vede ukrajinskou vojenskou rozvědku od srpna 2020, po vypuknutí otevřené ruské války získal ve své domovině velkou popularitu, je vnímán jako šedá eminence spřádající plány na úder proti Moskvě. Ruská média ho naopak nenávidí – když Budanov v květnu prohlásil, že Ukrajinci budou pokračovat v zabíjení Rusů, dokud zcela nezvítězí, označili ho ruští novináři za monstrum.

Moskva také viní ukrajinské tajné služby z vraždy proválečného bloggera, což Kyjev popírá. Moskevský soud nicméně v dubnu Budanova „zatknul“ jako uprchlého a viní ho z terorismu.

Možnost, že tajná služba posílá zabijáky, aby zlikvidovali nepřátele Ukrajiny, vyvolala srovnání s izraelským Mossadem. Budanov se této analogii nebrání. „Pokud mluvíte o tom, že Mossad se proslavil tím, že eliminuje nepřátele svého státu, tak říkám, že jsme to dělali a dělat budeme. Nemusíme nic zakládat, protože už to existuje,“ upozornil šéf ukrajinských vojenských špionů.

Při atentátu se odpálil sám útočník

Budanov zahájil svou vojenskou kariéru ve zvláštních jednotkách a sloužil na východní Ukrajině poté, co Rusko obsadilo Krym a jím řízení „povstalci“ s ruskými ozbrojenci obsadili části ukrajinského území. Zraněn byl třikrát.

Od doby, kdy vede vojenskou rozvědku, byl Budanov cílem několika neúspěšných atentátů – včetně pokusu vyhodit ho do vzduchu v autě. V tomto případě se ovšem odpálil útočník. „Můžu jen říct, že se o to snaží dál. Opakuji, že je to všechno marné,“ vzkázal do Moskvy.