Riziko jaderného úderu je nízké, řekl ČT ukrajinský zpravodajec. Putin prý chce přestávku

Úloha zpravodajských služeb ve válce na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Příliš často s médii Vadym Skibickyj nemluví, hraje ale naprosto zásadní roli v tom, jak úspěšná je ukrajinská armáda. Jeden z velitelů ukrajinského vojenského zpravodajství neboli vojenské tajné služby a zástupce šéfa rozvědky v rozhovoru pro ČT s Michalem Kubalem rozebíral, co stojí za úspěchy ukrajinské armády a jakou roli v nich hraje právě rozvědka.

Ruské tajné služby podle Skibického podcenily schopnosti ukrajinské armády a přecenily svoje vlastní, protože nepochopily, co se děje na území Ukrajiny. „V té době jsme bojovali s ruskými masmédii, která šířila propagandu, takže předpokládám, že proruští agenti pracující na území Ukrajiny hlásili, že Ukrajina je připravená, čeká na Putina. Mysleli si, že si zajistí rychlé vítězství, ale k tomu nedošlo,“ shrnuje.

Skibickyj podotýká, že Ukrajina úspěšně vzdoruje ruské agresi také díky tomu, že vojenští velitelé mají velmi dobré informace o plánovaných krocích okupantů. „Mezi roky 2014 a 2015 jsme vypracovali programy, v rámci kterých jsme posílili obranyschopnost. Jednalo se o technickou rozvědku, rozvědku pomocí bezpilotních letounů, geoprostorovou rozvědku, kosmickou rozvědku, posílili jsme naši agenturní síť,“ rekapituluje s tím, že nejde jen o sběr informací, ale také třeba o zajištění průniku ukrajinských agentů do ruského prostředí.

„Dá se říct, že už jsme měli zkušenosti, které jsme získali v průběhu roku 2014 a 2022. V podstatě pořád pracujeme v podmínkách války. Naše rozvědka má velmi silné analytické útvary, které zpracovávají obrovský objem informací. Na začátku války se nám dostávalo takové množství informací, že je nestíhaly zpracovávat. Vojenské struktury, silové složky, dokonce i civilisté nám posílali informace a sdělovali nám, kde jsou ruské jednotky, kam se hnou a kolik jich tam je. Výsledek dle mého názoru není špatný,“ míní Skibickyj.

Lidé, kteří vyrostli v samostatné Ukrajině

Veškeré ukrajinské ozbrojené síly prošly v posledních osmi letech generační obměnou, přišla nová generace generálů a podle Skibického stejná změna proběhla i u vojenské rozvědky. „První, co jsme udělali, bylo, že jsme se zbavili ruského vlivu ve zpravodajství. Používáme detektor lži, kontrolujeme teď všechny naše příslušníky bez rozdílu, což je nový přístup. Chceme tak eliminovat možnost průniku do našich struktur,“ nastínil.

„Nicméně, je to skutečně první generace lidí, která se narodila a vyrostla už v samostatné Ukrajině. Získávali v ní vzdělání, sloužili v ukrajinské armádě v různých funkcích a nevědí, co je to armáda Sovětského svazu. Proto máme takové výsledky, to je naprosto jiná generace, která vyrostla v nezávislém státu,“ zdůrazňuje zástupce šéfa ukrajinské rozvědky.

„Náš útvar nebyl vytvořen na základě rozhodnutí sovětských orgánů, všechno tohle bylo vytvořeno nezávislou Ukrajinou. Žádný ruský vliv při přípravě nebo při formování našeho útvaru neexistoval,“ pokračuje.

Riziko jaderného útoku bereme vážně, ale je nízké

Vážně podle jeho slov je třeba brát každé riziko nebo vyhrůžku použitím jaderných zbraní, kvůli možným katastrofickým důsledkům. „Ale pokud se bavíme o Putinovi, tak naši analytici tvrdí, že v současné době to riziko je nízké, pouze vydírá Ukrajinu u Evropu, aby nepomáhala Ukrajině,“ říká Skibickyj k motivacím šéfa Kremlu.

Ruský diktátor se Ukrajinu snaží dotlačit už několik měsíců k jednáním, protože potřebuje bojovou pauzu, aby nahradil ztráty v armádě, snížil podporu civilizovaného světa a aby měl možnost připravit se na následující kroky k další rozsáhlé agresi, uvažuje Skibickyj nad plány ruského vůdce, kterému se nepodařila původně zamýšlená „třídenní speciální vojenská operace“.

„Ti, kdo přišli na začátku, očekávali, že rychle zvítězí. Pak doufali, že přijde rotace, pak počítali s tím, že v srpnu půjdou na dovolenou, protože je nahradí, ale nálady se postupně změnily,“ popisuje nálady v armádě ruských okupantů Skibickyj.

„V některých jednotkách se atmosféra blíží panice, vojáci se panicky bojí jít na frontu do první linie. To však nezabrání ruským velitelům, aby je používali jako potravu pro děla. Rusové mají obrovské ztráty, ale přesto se nezastavují. Stačí si připomenout boje u Bachmutu, tam měli velikánské ztráty, ale přesto tam dále zůstávají. Cíl Putina a ruské armády byl se dostat na hranice Doněcké oblasti, ale uplynulo již osm měsíců a cíl nebyl dosažen,“ okomentoval výsledky protivníka jeden z ukrajinských velitelů v rozhovoru pro ČT.