TÉMA

Vinařský fond

Do sněmovny bude asi možné volit z karantény, poslanci normu poslali do závěrečného kola

Lidé, kteří budou na podzim v karanténě kvůli koronaviru, budou nejspíš také moci vybírat poslance v říjnových volbách. Sněmovna zřejmě schválí zákon, podle něhož voliči budou smět podobně jako při loňských krajských a senátních volbách hlasovat do přenosné schránky nebo z auta na volebních stanovištích. Dolní komora normu poslala do závěrečného kola schvalování. Poslanci se na jednání věnovali také pravidelným interpelacím. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) během nich uvedl, že termín pro podání nabídek na největší armádní zakázku – dodávku pásových bojových vozidel pěchoty – se odkládá.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 20:13|

Svatomartinské hody letos neprovoní restaurace. O husy byl ale velký zájem

Některé husí chovy hlásí před svatým Martinem vyprodáno. Výpadek objednávek od restaurací nahradili jednotlivci. V podobný scénář nyní doufají i vinaři. Prodej „Svatomartinského“ proto přesouvají z restaurací do on-line prostoru.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 11:07|

Svatomartinské víno zamíří letos hlavně do obchodů. Se slavnostmi a košty se nepočítá

Svatý Martin letos do ulic zřejmě nevyjede. Kvůli omezení hromadných akcí nebudou ani slavnosti s košty svatomartinského vína. To bude k dostání především v e-shopech, vinotékách a v obchodech. Vinaři přišli už o vinobraní a burčákové slavnosti. Škody spočítali na jeden a půl miliardy korun.
15. 10. 2020|

Špačci nám kradou nejlepší hrozny, stěžují si vinaři. Ornitologové ptáky hájí: Jsou zkrátka chytří

Vinaři na jižní Moravě mají problémy s velkými hejny špačků, kteří ožírají poslední úrodu hroznů sloužících pro nejlepší vína. Škody podle nich budou v tunách a půjdou do milionů korun. Podle ornitologů není letošní rok, co se týče počtu špačků, nijak výjimečný. Jsou ale chytří a na metody plašení si rychle zvyknou.
8. 10. 2019|

Moravské víno v proměnách klimatu: daří se modrým odrůdám, sucho zatím moc nevadí

Postupná proměna klimatických podmínek na jihu Moravy se projevuje i na skladbě vinohradů a kvalitě jihomoravských vín. Rostoucí teploty přitom mají na úrodu hroznů větší vliv než sucho, tvrdí experti.
26. 3. 2019|