TÉMA

Tunis

Ústavní soud se postavil proti vydání Tunisana. Ve vlasti dostal doživotí

Ústavní soud se zastal tuniského občana, jenž byl ve vlasti odsouzen na doživotí za drogovou trestnou činnost. Případným vydáním do Tuniska se musí znovu zabývat Vrchní soud v Praze. Zohlední tentokrát i rozhodnutí německých soudů, které Tunisanova bratra ve stejné kauze nevydaly, a také judikaturu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
17. 7. 2024|

Alžírský umělec založil pietní místo. Daroval ho obětem emigrace

Pobřežní tuniské město Zazris se stalo místem posledního odpočinku migrantů, kteří nikdy nedojeli do své vysněné země. Sochař a grafik Rachid Koraïchi tu koupil před několika lety pozemek. Ten postupně začal upravovat na hřbitov a nyní slouží pro ukládání ostatků migrantů, kteří přišli o život na moři. Pietní místo s pomníkem bylo nedávno vysvěceno a umělec ho nazval Jardin d'Afrique (Zahrada Afriky). Součástí hřbitova je i kaple, která slouží všem, bez ohledu na vyznání.
22. 6. 2021|

Babiš požádal slovenského premiéra Hegera o uznávání českých testů

Český premiér Andrej Babiš (ANO) požádal slovenského předsedu vlády o akceptování tuzemských testů na covid-19, což by znamenalo jednodušší překračování hranic. Uvolnilo se i další omezení v cestování směrem na západ, Německo už Česko nepovažuje za rizikovou zemi. V sobotu v tuzemsku přibylo 152 případů nemoci covid-19, což je nejméně za tento den od loňského 1. srpna. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 18:50|

V Tunisu demonstrovaly tisíce lidí. Byl to největší protest za poslední roky, tvrdí Reuters

V centru Tunisu se v sobotu shromáždily tisíce demonstrantů. Manifestace se uskutečnila u příležitosti výročí zabití prominentního aktivisty a na protest proti policejní brutalitě. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jde o největší protest v zemi za poslední roky. Akce se konala i přesto, že policie silnice ve značné části hlavního města uzavřela.
6. 2. 2021|

Libye je o kousek blíž míru. Pod záštitou OSN jednají její představitelé v Tunisu

V tuniské metropoli v pondělí pod záštitou OSN započala mírová jednání znesvářených libyjských frakcí, informuje agentura AP. Rozhovory, které navazují na dohodu o trvalém příměří v Libyi z minulého měsíce, mají ukončit politický chaos, který zemi zachvátil po svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011, a připravit cestu k prezidentským a parlamentním volbám.
9. 11. 2020|

Francouzská policie zadržela po útoku v Nice dalšího člověka. Proti karikaturám se vymezil toulouský arcibiskup

Třetího člověka zadržela francouzská policie v souvislosti s teroristickým útokem v bazilice v Nice. Policie jej přistihla na místě, kde bydlí další ze zadržených. Při čtvrtečním útoku zahynuli tři lidé, muž podezřelý z jeho spáchání je ve vážném stavu v nemocnici. Kritiku zatím vzbudila slova toulouského arcibiskupa, podle kterého by měla mít svoboda slova hranice a karikatury islámského proroka by se neměly používat při výuce ve škole.
31. 10. 2020|

Boeingům 737 MAX se uzavírá také USA či Kanada. Evropský zákaz zastihl ve vzduchu i dva stroje mířící do Prahy

Svůj vzdušný prostor začali uzavírat pro letadla typu Boeing 737 MAX i další státy včetně USA, Kanady, Spojených arabských emirátů či Indie. Úterní rozhodnutí Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) o uzavření vzdušného prostoru nad kontinentem zastihla také dvě letadla české společnosti Smartwings, která v úterý večer mířila do Prahy a musela přistát v Tunisu a turecké Ankaře. Přepravce pro cestující poslal letadla jiného typu.
13. 3. 2019Aktualizováno13. 3. 2019, 22:06|