TÉMA

Société Générale

Velké banky začaly využívat umělou inteligenci k přeměně světa financí

Německý finanční ústav Deutsche Bank využívá umělou inteligenci (AI) ke sledování portfolií bohatých klientů, banka ING ke zjišťování potenciálních neplatičů a například Morgan Stanley tvrdí, že její bankéři „experimentují“ v bezpečném a omezeném prostředí. Mezitím banka JPMorgan Chase & Co hledá talenty pro práci s umělou inteligencí, a to mnohem více než její konkurenti. Revoluce v oblasti umělé inteligence se na Wall Street rozvíjí spolu s tím, jak roste širší zájem o tuto pokročilou technologii a její možný dopad na podnikání, píše agentura Bloomberg.
12. 6. 2023|

Rusko umožní zabavování pronajatých zahraničních letadel. Kuleba zkritizoval firmy, které tam dále podnikají

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal zákon, který umožňuje, aby si tamní letecké společnosti jako vlastní majetek zaregistrovaly letadla dosud pronajatá od zahraničních společností. Sankce uvalené na Rusko po invazi Moskvy na Ukrajinu dávají leasingovým firmám čas do 28. března, aby se osvobodily od smluv s ruskými aerolinkami. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval Západ, aby bojkotoval společnosti, které v Rusku stále podnikají. Zástupci zemí EU schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 20:52|

Rubl dosáhl historického minima. Moskevská burza se neotevře ani v úterý

Ruský rubl klesl po vyhlášení nových ekonomických sankcí proti Rusku o téměř třicet procent a dostal se na nové historické minimum vůči americkému dolaru. Později začal část ztrát mazat. Rusové čekají dlouhé fronty před bankami v obavách, že jim přestanou fungovat platební karty, informoval web BBC News. Ruská akciová burza v pondělí neotevřela, neobchoduje se ani na trhu s finančními deriváty. Ruská centrální banka zvýšila hlavní úrokovou sazbu na dvacet procent. EU a USA na ni uvalily sankce a odstřihly ji od aktiv.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 20:12|

Skupina ČEZ prodala většinu rumunských aktiv společnosti MIRA

Energetická skupina ČEZ prodala většinu svých rumunských aktiv londýnské firmě Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Společnosti podepsaly smlouvu, vypořádání transakce ještě podléhá schválení evropského antimonopolního úřadu a také Bezpečnostní rady rumunského státu, řekla mluvčí ČEZu Alice Horáková. Cenu firmy neuvedly. Prodej je v souladu s novou strategií ČEZu, která počítá s postupným prodejem aktiv i v dalších zemích.
23. 10. 2020Aktualizováno23. 10. 2020, 10:55|

Zisk České spořitelny klesl o pětinu. V USA přišlo během krize o práci již 30 milionů lidí

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 19,8 procenta na 3,2 miliardy korun. Vlastník Komerční banky, francouzská banka Société Générale se propadl do ztráty. O podporu v nezaměstnanosti žádá v USA dalších 3,8 milionu lidí. Nejvíce postiženou částí ekonomiky bude sektor služeb, soudí Česká bankovní asociace. Automobilka TPCA prodloužila odstávku výroby do 18. května. Český pojistný trh ve čtvrtletí dál rostl. Produkce masa stoupla. Zvýšily se dluhy domácností u bank. Ubylo padělaných bankovek a mincí. S&P snížila ratingu Boeingu blíž ke spekulativnímu pásmu. Shell poprvé od války sníží dividendu.
30. 4. 2020Aktualizováno30. 4. 2020, 14:48|

ČEZ zřejmě odejde z Rumunska, prodat chce sedm tamních firem

Energetická skupina ČEZ nejspíš odejde z Rumunska, chce prodat většinu svých tamních aktiv. Zájemci se o ně mohou hlásit do 25. září, následovat bude výzva k předložení nezávazných nabídek, uvedla mluvčí ČEZ Alice Horáková. Společnost zvažuje v Rumunsku prodej sedmi firem, nechá si pouze firmy zabývající se aktivitami v moderních energetických službách (ESCO) a část tradingu. Kroky jsou v souladu s novou strategií skupiny, podotkla mluvčí.
9. 9. 2019|

Zisk Komerční banky za pololetí stoupl na 7,2 miliardy. Klientů sice ubylo, ale půjčky rostly

Čistý zisk Komerční banky (KB) za první pololetí letošního roku, očištěný o mimořádné položky, stoupl meziročně o šest procent na 7,2 miliardy korun. Celkové výnosy vzrostly o pět procent na 16,2 miliardy. Počet klientů naopak mírně klesl, a to o zhruba čtyři tisíce na 1,662 milionu. Důvodem bylo podle banky hlavně odepsání neaktivních klientů v prvním čtvrtletí.
1. 8. 2019|

Zatímco zisk mateřské Société Générale výrazně klesl, Komerční bance se dařilo

Francouzské bance Société Générale, která vlastní většinový podíl v české Komerční bance, klesl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 26 procent na 631 milionů eur (16,2 miliardy korun). Zisk stáhly dolů nižší příjmy a růst nákladů, překonal však očekávání analytiků. Naopak Komerční bance se dařilo, vydělala v prvním kvartále o 5,9 procenta víc než loni.
3. 5. 2019|

Komerční bance loni mírně klesl čistý zisk na 14,8 miliardy. Rostl objem vkladů i úvěrů

Komerční bance loni klesl čistý zisk o 0,6 procenta na 14,8 miliardy korun. Bez započtení jednorázových položek, kam patří loňské vytvoření restrukturalizační rezervy a prodej budovy centrály v roce 2017, se ale zisk meziročně zvýšil o 5,8 procenta. Vedení banky navrhuje vyplatit z loňského zisku dividendu 51 korun na akcii. Většinovým vlastníkem banky je francouzská Société Générale.
7. 2. 2019|

Banka Société Générale zaplatí miliardu dolarů i kvůli mnohaleté korupci v Libyi

Francouzská banka Société Générale zaplatí v USA a ve Francii více než jednu miliardu dolarů (téměř 22 miliard korun) kvůli uplácení libyjských úředníků v éře Muammara Kaddáfího a kvůli manipulacím s klíčovou Londýnskou nabízenou mezibankovní úrokovou sazbou (LIBOR). Informovala o tom agentura Reuters.
4. 6. 2018|

Komerční banka loni zvýšila zisk o 8,5 procenta. Přesáhl 15 miliard

Komerční banka loni zvýšila čistý zisk o 8,5 procenta na 15,274 miliardy korun. Objem úvěrů banka zvýšila o 1,8 procenta, objem vkladů stoupl o 8,9 procenta.
8. 2. 2018|