TÉMA

SMA

Pojišťovny budou hradit lék na spinální svalovou atrofii

Dětem i dospělým budou pojišťovny hradit spinrazu, lék na spinální svalovou atrofii (SMA). V tiskové zprávě to oznámilo ministerstvo zdravotnictví, které úhradu schválilo. Léčba asi sto čtyřiceti pacientů vyjde na osm set milionů korun. Spinraza je jedním ze tří schválených léků na SMA a užívá se doživotně.
24. 8. 2022|

VZP bude hradit dětem se spinální svalovou atrofií drahou léčbu

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude hradit dětem se spinální svalovou atrofií genovou terapii. S výrobcem se dohodla na slevě, díky které to bude možné. Nový lék, jehož cena se pohybuje okolo padesáti milionů, už dostalo pět pacientů. Dalších deset jich čekalo na vyjádření pojišťoven. Spinální svalová atrofie je onemocnění, při kterém postupně ochabuje svalstvo.
18. 12. 2020|

Desítka pacientů čeká na lék na spinální svalovou atrofii za 50 milionů. Hraje se o čas

Už pět pacientů v Česku dostalo nový genový lék na spinální svalovou atrofii Zolgensma. Jenže dalších deset jich stále čeká na vyjádření pojišťoven a obávají se dalších průtahů. Odborná společnost zdůrazňuje, že by pro všechny měla platit stejná pravidla. Podle VZP se jedná o ceně, pohybuje se okolo 50 milionů korun.
13. 12. 2020|

Most určený pro vozidla do 13 tun unesl k překvapení odborníků 460 tun zátěže

Vědci podrobili vysloužilý most v Petrově nad Desnou extrémní zátěžové zkoušce. Postupně na něj navršili bezmála 460 tun panelů a štěrku. Most ale k překvapení odborníků vydržel bez úhony. Podle propočtů se přitom více než 100 let stará železná mostní konstrukce, po které mohla jezdit vozidla do 13 tun, měla pod tíhou stovek tun zhroutit na připravené pilíře. Na destrukci mělo stačit i poloviční zatížení. Naměřené výsledky pomůžou v budoucnu při výstavbě nových mostů.
31. 7. 2019|