TÉMA

Ruské jednotky

Na osvobozený Cherson dopadají ruské rakety. Úřady evakuují z nemocnic pacienty

Nedávno osvobozený Cherson v pátek – už druhý den v řadě – zasáhla smršť ruského ostřelování, v jehož důsledku zemřelo patnáct lidí a dalších pětatřicet utrpělo zranění. Podle agentury AP jde o výraznou eskalaci útoků od chvíle, kdy se Rusko nedávno po osmiměsíční okupaci z města stáhlo. Z důvodu útoků na město ukrajinské úřady evakuují pacienty z tamních nemocnic.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 19:25|

Brzy se vrátíme, napsali Rusové. Obyvatelé osvobozené vesnice z toho ale strach nemají

Když do Velyké Oleksandrivky v Chersonské oblasti přišly ruské jednotky, byl to šok. Obrana města se zhroutila 10. března a od té doby zde vládli Rusové. I tady chtěli uspořádat pseudoreferendum o připojení k Rusku, k tomu ale nikdy nedošlo. Podle místních věděli, že město neudrží. Lidé se proto jejich návratu nebojí. Ve Velyké Oleksandrivce natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
1. 11. 2022|

Ruské invazní jednotky se stáhly z ukrajinského Hadího ostrova

Ruské invazní jednotky opustily ukrajinský Hadí ostrov v Černém moři. Vyplývá to z prohlášení ukrajinské armády i ruského ministerstva obrany. Server RBK-Ukrajina s odvoláním na Jižní velitelství ukrajinských sil nejprve informoval o tom, že po nočním útoku ukrajinských jednotek se Rusové evakuovali a pravděpodobně ostrov opustili. Moskva vzápětí ústup potvrdila, zdůvodňuje ho však podle agentury TASS jako svou dobrou vůli s ohledem na vývoz zemědělských produktů z Ukrajiny.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 19:28|