TÉMA

Roman Bělor

Poslanci přerušili debatu o volbě poštou. Opozice se dál snažila odložit projednání novely

Sněmovna ve středu hodinu po půlnoci přerušila debatu o korespondenční volbě, o níž jednala zatím zhruba 43,5 hodiny čistého času. V jednání bude pokračovat ve středu v devět ráno. Opozice se stále snaží zabránit projednání novely, která by umožnila českým občanům žijícím v zahraničí volit korespondenčně. Část úterního jednání poznamenal spor, který vznikl, když koalice prosadila kromě stanovení časového limitu i omezení počtu vystoupení, do čehož chtěla počítat i faktické poznámky. Když se nakonec takového úmyslu vzdala, vystoupili s dlouhými projevy opoziční politici, kteří využili přednostního práva. Dlouho mluvil předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, ale také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten odmítl, že by případné zavedení volby poštou dalo lidem žijícím v zahraničí větší práva než voličům v tuzemsku.
23. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 01:17|

Pražské jaro je podle nového šéfa festivalu rodinné stříbro. Pečovat o něj chce moderně

První srpnový den se vedení Pražského jara ujal Pavel Trojan mladší. Nový ředitel zavedeného hudebního festivalu naváže na práci Romana Bělora, který po více než dvou dekádách z funkce odešel na vlastní žádost. Trojan mluví o úctě k tradici a zároveň o „moderním způsobu“ vedení. Festival přebírá v době, která kulturním akcím příliš nepřeje.
2. 8. 2022|

Začíná festival Pražské jaro. Jděte na kulturu, pomůžete tím jí i sobě, radí ředitel Bělor

Symfonický cyklus Bedřicha Smetany Má vlast už tradičně zahájí i letošní ročník festivalu Pražské jaro. Tentokrát v nastudování West-Eastern Divan Orchestra. Koncert si mohou poslechnout i diváci ČT Art v živém vysílání od 20:00. Program nabízí do 3. června výběr ze čtyř desítek vystoupení. Během Pražského jara bude veřejnosti také představen vítězný návrh na novou pražskou nejen koncertní síň. Návštěvnický zájem se podle ředitele festivalu Romana Bělora vrací pomalu.
12. 5. 2022|

Letošní Pražské jaro se zaměří na soudobou hudbu. Nabídne vídeňské Klangsforum a inspiraci elektronickým ambientem

Sedmasedmdesátý ročník festivalu klasické hudby Pražské jaro představí nový hudební projekt pod názvem Prague Offspring, který se věnuje soudobé hudbě. Díla českých skladatelů zahraje ansábl Klangsforum Vídeň, který patří ke specialistům na současnou klasickou hudbu a stane se rezidenčním souborem projektu. S klavírním koncertem, který je inspirovaný ambientní elektronikou, vystoupí i skladatel Michal Rataj, oznámil ředitel festivalu Roman Bělor. Pražské jaro se letos bude konat od 12. května do 3. června.
22. 3. 2022|

Kultura rozvolňuje. Chinaski hráli pokusný koncert, Národní divadlo zajímá, co bude na podzim

Od pondělí 17. května bude možné pořádat kulturní akce venku s maximální účastí 700 sedících diváků, oznámila vláda před pár dny. O týden později zřejmě uvolní kulturní akce i v uzavřených prostorách. Plán rozvolňování ministerstvo narýsovalo až do září. Zástupci kultury rozvolňování vítají, někteří si už vyzkoušeli „pilotní projekty“ před testovanými diváky. Zároveň ale zaznívají otázky, co bude po prázdninách. Nejistota odhání diváky a velké akce se musí plánovat s dostatečným předstihem.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 17:02|

Pražské jaro začne v 19. století, pokračuje on-line. Připravte si dobré domácí kino, radí ředitel

Výročí úmrtí Bedřicha Smetany je tradičním dnem zahájení festivalu Pražské jaro a nic na tom nezměnila ani pandemie. V Obecním domě v Praze opět zazní Má vlast, tentokrát v provedení podobném tomu, jak symfonický cyklus zněl v době své premiéry. Soubor Collegium 1704 ho odehraje před živým publikem. Výjimku přítomnosti diváků dostal festival ještě na další tři koncerty z celkem více než dvacítky. Všechny jsou ale, stejně jako loni, k poslechu on-line. O programu i o tom, jak moc do něj zasáhla protiepidemická opatření, mluvil ve Studiu 6 ředitel Pražského jara Roman Bělor.
12. 5. 2021|