TÉMA

Profesor

Národohospodářská fakulta VŠE musí přijít s garanty, kteří mají publikační činnost, řekl Plaga. Rektor Dvořák slibuje rychlé řešení

Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze přijde o možnost navrhovat jmenování profesorů pro obor ekonomie. O odebrání akreditace rozhodla ve středu Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství. Předseda rady Robert Plaga v Událostech, komentářích potvrdil, že důvodem je nedostatečná publikační činnost akademiků, kteří obor zajišťují. Musí přijít noví garanti, kteří publikační činnost mají. Rektor VŠE Petr Dvořák řekl, že bude tlačit na to, aby kroky fakulty byly co nejrychlejší. Situaci nepokládá za své selhání.
5. 4. 2024|
ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Pavlův první rok na Hradě: Jmenovaní soudci, povýšení generálové, výzva k euru a žádné veto ani milost

Petr Pavel je už rok ve funkci prezidenta České republiky. Úřadu se ujal složením prezidentského slibu 9. března 2023 na společné schůzi obou komor Parlamentu, a nahradil tak Miloše Zemana. Pavel za rok v nejvyšší ústavní funkci podepsal několik sporných zákonů, například konsolidační balíček nebo omezení valorizace důchodů. Žádný zákon naopak nevetoval. Prezident také jmenoval řadu soudců či profesorů, ale také povýšil či jmenoval řadu osobností, které jeho předchůdce několikrát odmítl.
9. 3. 2024|

Akademici humanitních fakult usilují o navýšení platů. Uvažuje se i o stávce

Bezmála dva tisíce podpisů je pod peticí humanitních fakult za vyšší platy jejich akademiků. Situaci začalo řešit ministerstvo školství a zřídilo pracovní skupinu, do které však podle asociace filozofických fakult nebyli přizváni jejich zástupci. Akademici nyní zvažují stávku.
11. 2. 2023|

Prezident Zeman jmenoval Eichlera profesorem, v minulosti to odmítl učinit

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval profesorem Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Jeho jmenování původně v roce 2015 podepsat odmítl, stejně jako fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta. U všech akademiků to tehdy zdůvodnil údajnými prohřešky z minulosti. Soud loni pravomocně rozhodl, že nejmenování Fajta a Ošťádala nebylo v souladu se zákonem. Eichler svou žalobu na prezidenta v roce 2016 stáhl.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 20:04|

Soud zamítl stížnost prezidenta Zemana ve sporu o jmenování Ošťádala profesorem

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost Miloše Zemana v kauze nejmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem. Informaci ČT zjistila z úřední desky soudu. Podle pravomocného rozsudku Městského soudu v Praze prezident rozhodl v rozporu se zákonem, protože hodnotil uchazečovu odbornou způsobilost a vhodnost, což nepřísluší jemu, ale univerzitě. To nyní potvrdil i NSS. Zeman by se měl návrhem zabývat znovu. Pražský hrad se k rozsudku nechce vyjadřovat.
15. 1. 2021|

Nejvyšší správní soud zamítl stížnost prezidenta Zemana ve sporu o jmenování Fajta profesorem

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost Miloše Zemana ve sporu o jmenování Jiřího Fajta profesorem. Prezident kunsthistorika nejmenoval a podle Městského soudu v Praze tak rozhodl nezákonně, protože hodnotil uchazečovu odbornou způsobilost a vhodnost, což nepřísluší hlavě státu, nýbrž univerzitě. Rozhodnutí NSS je na úřední desce. Zeman by se měl návrhem zabývat znovu.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 15:24|

Soud zrušil rozhodnutí Zemana o nejmenování Fajta profesorem

Prezident Miloš Zeman bude muset znovu řešit jmenování historika umění Jiřího Fajta profesorem. Správní soud v pondělí dospěl k závěru, že Zemanovo předchozí rozhodnutí o Fajtově nejmenování bylo nezákonné. Hodnotilo totiž uchazečovu odbornou způsobilost, což prezidentovi nenáleží. Verdikt je pravomocný. Obdobně soud nedávno rozhodl i ohledně nejmenování fyzika Ivana Ošťádala, proti čemuž si prezident podal kasační stížnost.
20. 7. 2020Aktualizováno20. 7. 2020, 19:17|

Univerzita žaluje Hrad kvůli nejmenování profesorů. Prezident podle ní nemá rozhodnutí přezkoumávat

Univerzita Karlova podala nové žaloby na prezidenta republiky. Ten odmítl jmenovat dva její pedagogy profesory. Rektor Tomáš Zima zdůraznil, že považuje spor s Hradem za při o výklad a dodržování zákonů v právním státě a také o akademické svobody. Podle prezidentova mluvčího není podání žaloby překvapivé, připomněl, že ho univerzita avizovala.
11. 2. 2019Aktualizováno11. 2. 2019, 13:50|

Morální degradace a nepravdivé podklady, argumentuje Zeman u nejmenování Fajta s Ošťádalem

Univerzita Karlova nevedla podle prezidenta Miloše Zemana řízení ke jmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem řádně. V dopise ministrovi školství, který Hrad zveřejnil na svém webu, prezident argumentuje etickým kodexem školy a docentovou „morální degradací“. Vyvozuje ji z Ošťádalových kontaktů s komunistickou Státní bezpečností. Ředitel Národní galerie Jiří Fajt zas předložil podle Zemana k řízení o jmenování profesorem některé podklady a informace přímo nepravdivé a další zavádějící.
17. 1. 2019Aktualizováno17. 1. 2019, 18:15|