TÉMA

Praha Masarykovo nádraží

V Praze v neděli a v pondělí nepojede část metra na lince C

V neděli a v pondělí, na které připadá svátek, nepojede v Praze kvůli opravě stropní desky ve stanici Florenc metro na trase C mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská. Linka bude znovu celá v provozu od úterního rána. Do té doby musí cestující využít náhradní tramvajovou dopravu.
30. 4. 2023|

PŘEHLEDNĚ: Plánované výluky na železnici kvůli letošním velkým stavbám

Správa železnic v letošní stavební sezoně plánuje 38 velkých stavebních projektů, zahájila jich už polovinu. Letos pracuje s rozpočtem 70 miliard korun, což je nejvíce ze všech dopravních oblastí. Mezi největší akce bude patřit stavba železnice na pražské letiště, která by v novém plánu měla vést až na pražské hlavní nádraží. Dalšími projekty jsou například modernizace stanice Praha Masarykovo nádraží nebo stavba nové nádražní budovy ve stanici Brno Královo Pole.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 18:45|

Stará trať s přejezdem v centru Prahy se loučí, od neděle budou vlaky končit v Dejvicích

Poslední den jezdí vlaky po přejezdu v Bubenské ulici v Praze, po původním nízkém nadjezdu u Výstaviště a prozatím i tunelem ve Stromovce. V neděli začne výluka, která by podle předpokladů Správy železnic měla trvat zhruba dva roky. Při ní dostane trať zcela novou podobu a zmizet by měla nejvíce problematická místa. Vlaky od Kladna ale kvůli tomu budou celou dobu končit již na dejvickém nádraží, cestující směřující do centra tedy budou muset přestupovat na tramvaj či metro.
11. 3. 2023|

Brzy skončí výluka hlavní trati u Blanska, rok po ní nejezdily vlaky. Podobně by se mohlo opravit i Masarykovo nádraží

Pražské Masarykovo nádraží by mohlo na rok osiřet. Uvažuje o tom Správa železnic, která mění svůj přístup k velkým stavbám. Místo mnohaletých postupných oprav za provozu, které pravidelně provázejí zpoždění a různé mimořádné události, chce častěji opravovaná místa zcela uzavírat a rekonstruovat rychleji. Prvním takovým případem byla komplexní oprava koridoru u Blanska, kvůli kterému jezdí vlaky z Prahy do Brna celý rok výhradně po pomalejší trati přes Havlíčkův Brod.
20. 11. 2022|

„Až za 20 let uvidíme, jestli o tom někdo uvažoval.“ Landscape festival vyhlíží přeměnu pražských nádraží

Instalace ukazující odstín pražského vzduchu, nová vyhlídková věž nebo pocta Hrabalovi vznikly v hlavním městě jako součást Landscape festivalu. Akce se snaží opakovaně rozproudit debatu o úrovni veřejného prostoru mezi veřejností, architekty, developery, politiky i umělci. Prostřednictvím umělecko-architektonických intervencí zaměřuje letos pozornost na proměnu čtyř dopravních uzlů metropole. Důležitým tématem je také ekologie.
28. 6. 2022|