TÉMA

Pierre Moscovici

Italskou ekonomiku trápí velký dluh i pomalý růst, z Říma ale přicházejí i dobré zprávy

Nezodpovědná Itálie, míní jedni: zatímco ekonomika moc neroste, dluh ano a Brusel vztyčuje varovně ukazováček. Sice prozatím s Římem nezahájí disciplinární řízení kvůli rozpočtovým plánům na příští rok, nicméně Evropská komise už minulý měsíc varovala, že návrh italského rozpočtu na rok 2020 by mohl být v rozporu s fiskálními pravidly Evropské unie. Na druhou stranu se z pohledu investorů situace země přece jen zlepšuje.
14. 11. 2019|

Komise potvrdila letošní růst české ekonomiky na 2,6 procenta. Poroste i ta unijní, rizika však trvají

Evropská komise (EK) ve své nejnovější prognóze potvrdila, že v letošním roce očekává zvýšení hrubého domácího produktu Česka o 2,6 procenta. Současně ale zlepšila údaj za minulý rok a výhled na příští rok, oba o 0,1 procentního bodu – loni ekonomika vzrostla o tři procenta a v roce 2020 má růst zpomalit jen na 2,5 procenta. Ekonomika celé Evropské unie pak letos poroste o 1,4 procenta, v zemích používajících euro to bude 1,2 procenta, uvedla Komise ve své letní makroekonomické předpovědi.
10. 7. 2019Aktualizováno10. 7. 2019, 20:38|

Itálie se vyhne řízení Evropské unie kvůli nadměrnému deficitu. Řím se zavázal k úsporám

Po závazcích, které tento týden nabídl ohledně veřejných financí Řím, došla Evropská komise k závěru, že už není nutné, aby členské země Evropské unie zahájily vůči Itálii řízení kvůli nadměrnému deficitu. Uvedl to komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.
3. 7. 2019|

Kulidakis: Věřitelé Řecka vyměnili bič za cukr. A je to tak správně

Těsně před volbami do Evropského parlamentu oznámila řecká vláda balíček zmírňující dopady deseti let šetření a utahování opasků. Zatímco jakékoliv pokusy začít více utrácet byly v posledních deseti letech předmětem rozsáhlých debat a odmítání věřitelské trojice, tentokrát prošly více než hladce.
26. 5. 2019|