TÉMA

Petra Mlejnková

Stát neexistuje, tvrdí stoupenci celosvětového hnutí. V Německu plánovali převrat, v Česku útočili u soudu

V Česku získalo na oblibě celosvětové hnutí, které se nazývá Suverénními občany. Kořeny má ve Spojených státech, jeho příznivci zpochybňují existenci států a jejich orgánů, které prohlašují za „firmy“. V USA jsou zodpovědni především za útoky na policisty, v Německu se loni skupina vycházející z myšlenek Suverénních občanů pokusila naplánovat státní převrat. V Česku stojí místní odnož hnutí za nedávným vylomením dveří a přetlačováním s policisty u soudu, který rozhodoval v případu bývalé novinářky Jany Peterkové – která se k Suverénním občanům také hlásí. O hnutí Suverénních občanů v Česku a jeho zahraniční inspiraci natáčeli pro 168 hodin Jaroslav Hroch a David Sebíň.
5. 6. 2023|

Střední Evropa je nebezpečné území, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Co je národ, jak se pozná a je v dnešním světě důležitý? Co je skutečné vlastenectví a má mít nějaké meze? Na tyto otázky se snažili odpovědět hosté Fokusu Václava Moravce, který se tentokrát zabýval tématem Potíže s národy. Pozvání přijali bývalá politička Magda Vášáryová, historik Michal Lukeš, politoložka Lucie Tungul, ukrajinista David Svoboda, politoložka Petra Mlejnková a diplomat Michael Žantovský.
16. 5. 2023|
Doporučujeme

Reportéři ČT se vydali po stopách řetězových e-mailů. Dezinformace cílí na statisíce seniorů

V Česku slouží řetězové maily jako jeden z hlavních dezinformačních kanálů. Tuzemský fenomén zpráv, které pracují se strachem a vyvoláváním nenávisti, cílí hlavně na starší generaci, která v internetovém prostředí patří k nejzranitelnějším skupinám. Podobu a vývoj mailů v posledních měsících pro pořad Reportéři ČT mapovali Ondřej Golis a Zuzana Černá.
13. 2. 2023|

Omikronová vlna letí Českem. V populaci je podle Prymuly obrovská nálož

Epidemie covidu-19 v Česku sílí. V tomto týdnu se zatím každý den překonává předchozí maximum v počtu odhalených případů. Za rychlé šíření může velmi nakažlivá varianta omikron. Ačkoliv je mírnější než předchozí varianty, nejedná se o pouhé nachlazení, uvedl v pořadu 90' ČT24 epidemiolog Roman Prymula. Nejzranitelnější jsou neočkovaní senioři, kteří zároveň neprošli nákazou, upozornil biochemik Jan Konvalinka v Událostech, komentářích, kde o dopadech epidemie na společnost diskutovali i klinický psycholog Jan Kulhánek a politoložka Masarykovy univerzity Petra Mlejnková.
27. 1. 2022|