TÉMA

Peter Hultqvist

Švédsko kvůli nervozitě z Ruska posiluje obranu donedávna demilitarizovaného ostrova

Švédská vláda se kvůli obavám z ruského hromadění vojenských sil u západních hranic rozhodla posílit obranu Gotlandu v Baltském moři. Už dva roky po první agresi Kremlu proti Ukrajině ostrov remilitarizovala. „Rusko má desítky tisíc vojáků kolem Ukrajiny a své jednotky může nasazovat také do a z Běloruska. Chceme tedy jasně ukázat, že jsme připraveni bránit švédskou půdu,“ slibuje ministr obrany Peter Hultqvist. Reportáž z místa přinesl web Deutsche Welle.
5. 2. 2022|

Moskva chce svou sféru vlivu, odmítá Švédsko ruské požadavky vůči NATO a USA

Švédský ministr obrany Peter Hultqvist odmítl ruské požadavky, které Moskva zveřejnila v pátek a které označuje za bezpečnostní záruky. Švédskému ministrovi například vadí závazek, že by se NATO nemělo dále rozšiřovat ve východní Evropě. Cílem požadavků Moskvy je podle Hultqvista vytvořit v Evropě ruskou sféru vlivu.
20. 12. 2021|

Dánové údajně pomáhali Američanům špehovat přední evropské politiky

Dánská rozvědka mezi lety 2012 až 2014 pomáhala americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) špehovat vysoce postavené politiky, včetně německé kancléřky Angely Merkelové. Informovala o tom dánská rozhlasová stanice Danmarks Radio (DR) s odkazem na vnitřní šetření Dánské obranné zpravodajské služby. DR se odvolává na devět nejmenovaných zdrojů, které mají informace o vyšetřování.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 18:42|