TÉMA

Pavel Řežábek

„Asi není zájem na děkanovi, který by měl vlastní názor." Akademický senát Národohospodářské fakulty nástupce Ševčíka nezvolil

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze v úterý kandidáta na děkana nezvolil. Pro emeritního děkana fakulty Zdeňka Chytila hlasoval jeden senátor, šest bylo proti a dva se zdrželi. Jednání se zúčastnili všichni senátoři. Senát měl původně vybírat ze dvou kandidátů, bývalý člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek svou kandidaturu na děkana stáhl. Fakultu od prosince, kdy bývalého děkana Miroslava Ševčíka odvolal rektor VŠE Petr Dvořák, vede statutární zástupkyně děkana Adéla Zubíková. Znovu bude senát volit kandidáta na děkana 29. května.
7. 5. 2024|

Přechod na euro by inflaci jen zhoršil, tvrdí Řežábek. Je to mýtus, oponuje Špicar

Česká míra inflace v rámci Unie přesahuje země eurozóny a znovu otevírá i otázku na možné zavedení eura. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar zastává názor, že euro by zlepšilo podmínky podnikatelů a následně i tuzemského hospodářství. Ekonom Pavel Řežábek se domnívá, že vláda republiku na jednotnou měnu nepřipravuje dost. O tématu diskutovali v Událostech, komentářích.
11. 8. 2022|

Odtajněné protokoly ČNB: intervence mohly začít dříve, nakonec rozhodl Hamplův hlas

Devizové intervence – tedy to, že v listopadu 2013 Česká národní banka (ČNB) „přivázala“ kurz koruny k euru nad hranici 27 korun – budou rozdělovat ekonomickou komunitu patrně už napořád. Z podkladů pro jednání bankovní rady vyplývá, že experti ČNB původně doporučovali tento krok už na počátku srpna i na konci září téhož roku. Tehdy byl ale proti tehdejší viceguvernér Mojmír Hampl, který hlasoval pro až na jednání 7. listopadu, čímž poměr hlasů převážil.
27. 1. 2020|

Před šesti lety spustila centrální banka intervence k oslabení koruny. Hlasování bylo tehdy těsné

Hlasování, kterým Česká národní banka před šesti lety rozhodla o devizových intervencích oslabujících tuzemskou měnu, bylo těsné. Pro spuštění se tehdy vyslovili čtyři ze sedmi členů bankovní rady. Vyplynulo to z vystoupení části někdejších centrálních bankéřů na akci Institutu Václava Klause věnované výročí začátku intervencí. Ty trvaly do dubna 2017.
7. 11. 2019|
90' ČT24

Podle Zaorálka nejsou závěry komise k OKD podložené. Pirát Černohorský oponuje: Máme nové důkazy

Závěry vyšetřovací komise k OKD, která chce podat řadu trestních oznámení, jsou podle ministra kultury a jejího bývalého člena Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nepodložené. Připomněl, že například expremiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) policie již kvůli privatizaci OKD vyšetřovala a případ odložila. Předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) je ale přesvědčen, že vyšetřovatelé neměli k dispozici všechny důkazy, které dali poslanci dohromady. Důkazů je podle něj dost. Černohorský a další člen komise Josef Hájek (ANO) hovořili o jejích závěrech v Událostech, komentářích. V pořadu 90' ČT24 se práci komise věnoval i její člen Leo Luzar (KSČM).
9. 10. 2019|