TÉMA

Oleksandr Tkačenko

Mniši odmítají opustit Kyjevskopečerskou lávru. Naše slzy padnou na vaši hlavu, hrozí Zelenskému

Mniši Ukrajinské pravoslavné církve (UPC-MP), která je dle ukrajinských úřadů navzdory vyhlášení nezávislosti stále napojená na Moskvu, zůstávají i přes rozhodnutí soudu v klášteře Kyjevskopečerská lávra. Nejposvátnější místo tamějších pravoslavných křesťanů odmítají opustit. Představený kláštera navíc nepřímo pohrozil prezidentovi okupované země Volodymyru Zelenskému.
31. 3. 2023|

Rusové poničili stovky památek a odvezli řadu předmětů, říká ukrajinský ministr kultury pro ČT

Ruští okupanti podle informací ukrajinských úřadů poškodili nebo zcela zničili více než šest set ukrajinských kulturních památek a dalších cenností. Ministerstvo kultury proto založilo web, kde o nich lidé sbírají důkazy a zároveň nahlašují válečné zločiny. V rozhovoru pro ČT s Vitalijí Tokarčukovou to uvedl šéf resortu Oleksandr Tkačenko.
12. 11. 2022|

Rusové cíleně ničí památky. Chovají se jako barbaři, říká ukrajinský ministr kultury

Ruští okupanti se podepisují také na kulturním dědictví Ukrajiny. Ruská armáda z okupovaných oblastí odváží obrazy, zlato i rukopisy. V zemi dosud bylo podle BBC poškozeno 29 muzeí, 27 knihoven a 116 kostelů a katedrál. Ministr kultury Oleksandr Tkačenko v rozhovoru se spolupracovnicí České televize Vitalijí Tokarčukovou uvedl, že válka zasáhla celkem 350 unikátních staveb.
24. 5. 2022|

Národní muzeum naložilo kamiony fóliemi i generátory, pomůžou ochránit památky na Ukrajině

Národní muzeum vyslalo na Ukrajinu zásilky potřebné k tomu, aby mohly být ukrajinské památky zachovány i pro další generace. Obsahují bublinkové folie či nehořlavé textilie, ale také desky k zabednění oken a hasicí přístroje. Kamiony naložené obalovým i restaurátorským materiálem a dalším vybavením vyjely v úterý z Tuchoměřic na žádost válkou zasažené země a s pověřením od české vlády.
10. 5. 2022|