Rusové poničili stovky památek a odvezli řadu předmětů, říká ukrajinský ministr kultury pro ČT

Rozhovor Vitalije Tokarčukové s ukrajinským ministrem kultury Oleksandrem Tkačenkem (zdroj: ČT24)

Ruští okupanti podle informací ukrajinských úřadů poškodili nebo zcela zničili více než šest set ukrajinských kulturních památek a dalších cenností. Ministerstvo kultury proto založilo web, kde o nich lidé sbírají důkazy a zároveň nahlašují válečné zločiny. V rozhovoru pro ČT s Vitalijí Tokarčukovou to uvedl šéf resortu Oleksandr Tkačenko.

Podle evidence, které vede Tkačenkův úřad společně s oblastními správami, bylo přes šest set památek a objektů, které patří do kulturní a historické sféry, poškozeno nebo úplně zničeno Rusy. Přesný počet předmětů kulturního dědictví odvezených z ukrajinských muzeí ale úřady neznají.

„V současné chvíli je to velká výzva před zimou; musíme totiž zabezpečit objekty, které byly poškozeny, všemi možnými prostředky, aby už poškozovány dále nebyly. Na tom spolupracujeme i s vládou a s agenturou UNESCO, které nám pomáhají,“ informoval ministr a vyjádřil naději, že i různé státy poskytnou pomoc se zakonzervováním těchto památek tak, aby se dále nepoškozovaly během mrazů.

Podle posledních informací od generálního štábu bylo z Krymu, Chersonské a Doněcké oblasti pravděpodobně vyvezeno mnoho artefaktů. „Je tam mnoho muzeí a různých rezervací,“ vysvětluje Tkačenko. „Ale nemáme stoprocentně potvrzené údaje, proto k nim musíme přistupovat opatrně. Spolupracujeme s hlavní prokuraturou, pracujeme s bezpečnostními službami. A na mezinárodní úrovni se podnikají různé akce, které minimálně brání nelegálnímu vývozu artefaktů z území Ukrajiny,“ řekl s tím, že dříve nebo později bude návrat těchto uměleckých děl možný.

Dokumentace válečných zločinů

Pro správnou dokumentaci válečných zločinů spáchaných Rusy a zaznamenání všech objektů kulturního dědictví vytvořilo ministerstvo kultury zvláštní internetovou stránku, kde se sbírají důkazy. „Tyto důkazy jsou velice důležité proto, aby bylo u soudu možné dokázat válečné zločiny spáchané Rusy. Máme nyní různé požadavky od generální prokuratury a poskytujeme jim údaje,“ uvedl Tkačenko.

„Ta informace ale musí být úplná a vypracovaná na základě mezinárodní metodiky. Proto máme různé skupiny dobrovolníků, které se tohoto procesu účastní, a jakmile uděláme určitou mapu nebo vizualizaci těchto zločinů, budeme moci říct, že už jsou zadokumentovány takovým způsobem, abychom se mohli obrátit na Mezinárodní soud a abychom mohli žádat o odškodnění. Existují různé úmluvy, které říkají, že během válečných akcí není možné žádným způsobem ničit různé předměty kulturního a historického dědictví,“ podotýká ministr kultury. 

Oděsa, nebo alespoň její historické centrum, usiluje o to být uznána jako součást dědictví UNESCO. Tkačenko zmínil, že jeho resort předal agentuře všechny informace a tento měsíc výbor pro kulturní dědictví musí rozhodnout. „Jsou tam určité výzvy v tom, že v čele stojí Rus. Budeme však s tímto výborem spolupracovat a doufejme, že na diplomatickém poli dosáhneme úspěchu,“ věří.