Mniši odmítají opustit Kyjevskopečerskou lávru. Naše slzy padnou na vaši hlavu, hrozí Zelenskému

Mniši Ukrajinské pravoslavné církve (UPC-MP), která je dle ukrajinských úřadů navzdory vyhlášení nezávislosti stále napojená na Moskvu, zůstávají i přes rozhodnutí soudu v klášteře Kyjevskopečerská lávra. Nejposvátnější místo tamějších pravoslavných křesťanů odmítají opustit. Představený kláštera navíc nepřímo pohrozil prezidentovi okupované země Volodymyru Zelenskému.

Klášter je majetkem ukrajinské vlády a úřad, pod který spadá, Ukrajinskou pravoslavnou církev informoval, že jí ve středu 29. března vyprší nájemní smlouva.

Metropolita Pavlo, což je představený kláštera, ale ve stejný den oznámil, že mniši komplex neopustí, dokud v tomto sporu nerozhodne soud. Ukrajinská pravoslavná církev u něj rozhodnutí úřadů napadla minulý týden.

Kyjevský soud však ve čtvrtek odvolání UPC-MP proti rozhodnutí, které vyneslo ministerstvo kultury, zamítl.

Horizont ČT24: Spory v pravoslavné církvi na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Napojení na Rusko a razie tajné služby

Ukrajinská pravoslavná církev, nazývaná též Ukrajinská pravoslavná církev Moskevského patriarchátu, byla až do května loňského roku autonomní součástí Ruské pravoslavné církve. S ní se oficiálně rozešla, když odsoudila vojenskou agresi na Ukrajině. Ukrajinské úřady ji ovšem nadále podezírají ze spolupráce s Moskvou. Její prostory už několikrát prohledávala policie i tajná služba.

„Úředníci, kteří měli začít s přebíráním majetku, nebyli ve čtvrtek vpuštěni do areálu kláštera a někteří věřící se s nimi pouštěli do slovních potyček,“ popsal zpravodaj stanice RFE/RL. Mniši dokonce vysílali čtvrteční bohoslužbu živě na Facebooku.

Metropolita Pavlo navíc ve svém projevu nepřímo pohrozil ukrajinskému prezidentovi Zelenskému a nastínil možné následky v případě, že úřady Kyjevskopečerskou lávru převezmou. „Naše slzy nepadnou na zem. Budou padat na vaši hlavu,“ řekl s tím, že bůh by Zelenskému ani jeho rodině tento čin neodpustil. Ministra kultury Oleksandra Tkačenka označil za „posedlého ďáblem“.

Doložte písemně konec vazeb s Ruskem, vyzývá arcikněz

Pro projev představeného kláštera nemá pochopení mimo jiné Georgij Kovalenko, arcikněz „národní“ Ukrajinské pravoslavné církve (PCU). Podle něj UPC-MP nepřerušila konexe s Moskvou.

Dodal, že i kněží UPC-MP to chtějí doložit písemně. „Stovky kněží se obrátily na synodu (sněm v katolické církvi, pozn. red.) s rezolutním požadavkem: ‚Ukažte nám dokument, kterým jste oficiálně přerušili vazby s Moskevským patriarchátem‘.“ 

Ukrajinská pravoslavná církev totiž doposud neposkytla ani jeden oficiální dokument týkající se ukončení styků s Ruskem. Kovalenko připomněl i fakt, že UPC-MP například neodsoudila patriarchu Kirilla – hlavu ruské pravoslavné církve – za otevřenou podporu vojenské agrese na Ukrajině.

„Biskupové, kněží a kolaboranti, kteří po osvobození ukrajinských území uprchli do Ruska, nebyli (ze strany UPC-MP) odsouzeni. Užívají si odpočinku a zůstávají i nadále v Rusku,“ doplnil Kovalenko.

Přesun k PCU nepřipadá v úvahu

Jak už bylo zmíněno, kromě Ukrajinské pravoslavné církve (UPC-MP) působí v okupované zemi také „národní“ Pravoslavná církev Ukrajiny (PCU), která v roce 2019 získala autokefální (nezávislý) status od ekumenického patriarchátu v Konstantinopoli a která v sobě sdružila trojici do té doby oficiálně neuznaných ukrajinských pravoslavných církví.

Ve středu požehnal metropolita PCU Epifanij archimandritovi Avraamymu, který byl dříve zástupcem UPC-MP, aby jménem PCU jednal jako vikář Kyjevskopečerské lávry. Poté oslovil mnichy z Kyjevskopečerské lávry a vyzval je, aby zůstali v klášteře pod záštitou PCU.

Tato varianta však byla mluvčím UPC-MP, metropolitou Klimentem, kategoricky odmítnuta. Mniši v čele s metropolitou Pavlem proto i nadále zůstávají  a nejposvátnější místo tamějšího pravoslaví odmítají opustit.