Rusové cíleně ničí památky. Chovají se jako barbaři, říká ukrajinský ministr kultury

Ukrajinský ministr kultury Tkačenko o zničeném kulturním dědictví na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ruští okupanti se podepisují také na kulturním dědictví Ukrajiny. Ruská armáda z okupovaných oblastí odváží obrazy, zlato i rukopisy. V zemi dosud bylo podle BBC poškozeno 29 muzeí, 27 knihoven a 116 kostelů a katedrál. Ministr kultury Oleksandr Tkačenko v rozhovoru se spolupracovnicí České televize Vitalijí Tokarčukovou uvedl, že válka zasáhla celkem 350 unikátních staveb.

Říká se, že bez kultury národ neexistuje, a možná proto okupanti ničí ukrajinská muzea. Víme, že ze tří muzeí v Mariupolu ukradli asi tři tisíce exponátů. Myslíte si, že se někdy vrátí?

Vypadá to, že Rusové schválně ničí objekty kulturního dědictví. V současné době evidujeme takových objektů 350, které byly buď částečně, nebo úplně zničeny, například Muzeum Grygorije Skovorody ve vsi Skorovodinivka. Nachází se uprostřed polí, není tam žádná infrastruktura.

Jde také o chrámy různého vyznání – ty činí asi sto třicet ze zasažených objektů. Stříleli na ně i přímo na ikony, svatým do očí. Chovají se opravdu jako barbaři, loupí a kradou i v soukromých sbírkách. My to sledujeme, ale máme určité otázky i vůči některým ředitelům muzeí. Někteří z nich dělali všechno, co se dalo, aby muzea zachránili, jiní ne.

Když už hovoříme o unikátních budovách, kolik jich je a jak je budete obnovovat?

Jde o 350 budov ve třech oblastech – Kyjevské, Sumské a Černihivské. Už jsme vytvořili seznam a předali jsme jej ministerstvu infrastruktury. Již nyní se rozbíhají obnovovací práce, především na těch objektech, kde poškození nejsou velká, protože zatím nemáme možnost obnovovat ty značně poškozené. Na seznamu máme nejen kulturní instituce, ale i kulturní památky.

V osvobozených městech již tedy, jak říkáte, začínají obnovovací práce?

Ano, například v již zmíněné Skovorodivce. Tam jsme spolupracovali s místními orgány, byla vyhlášena sbírka a dnes nebo zítra o tom budeme informovat širokou veřejnost. Vypadá to dobře.

A co se stane s budovami, které jsou zničeny úplně?

Budeme je demolovat. Jde o místa, kde probíhaly boje a budeme se domlouvat na pořadí obnovení. Máme i takové objekty, které jsou úplně zničeny v Černihivské a Charkovské oblasti, ale naštěstí je takových objektů méně než těch, které jsou jen částečně poškozené.

Samozřejmě musíme přihlížet k názoru obcí a místního obyvatelstva. Některé se nepodaří obnovit tak, jak byly před válkou, ale musíme se dohodnout s místními, jak je budeme obnovovat a v jakém stylu. A proto se nejdříve zabýváme objekty, kde například chybí pouze střecha nebo okna.

Ministr kultury Itálie Dario Franceschini vyjádřil přání, aby Oděsa byla zařazena do seznamu světového dědictví UNESCO. Je to podle vás možné?

Především bych chtěl poděkovat primátorovi Oděsy, že o tom začal hovořit a ministr kultury Itálie ho podpořil. Již je vypracován předběžný návrh dokumentu, na jehož základě může být Oděsa zařazena do seznamu světového dědictví, přičemž tento dokument bude předán ministerstvu kultury a budeme ho v nejbližší době projednávat. Samozřejmě je to důležitý krok, protože světové dědictví UNESCO na pozadí války, to je velice symbolické.

Co to dá městu? Myslíte si, že ho už nebudou ostřelovat?

Myslím si, že alespoň historický střed Oděsy bude jistým způsobem zajištěn. Když už nemáme uzavřené nebe, tak alespoň uzavřené centrum.

Po vítězství Kalush Orchestry na Eurovizi jste prohlásil, že Eurovize v roce 2023 se bude konat na Ukrajině.

Naše veřejnoprávní televize o tom již vyjednává s evropskými orgány a řízením Eurovize. Musíme vypracovat něco jako cestovní mapu, protože Evropané mají vypracovaná doporučení, kterým by měl organizátor vyhovět. Naštěstí jsme již dvakrát akci pořádali, takže jdeme známou cestou.