TÉMA

Ojeté auto

Vraky z havárií se z aukce mohou dostat do opravy v zahraničí a zpět na silnice. Nový majitel se historii nedozví

Na českých silnicích se letos odehrálo téměř 70 tisíc nehod, přičemž škody dosáhly sedmi miliard korun. Auta jsou často tak poničená, že to pojišťovny vyhodnotí jako totální škodu a vozy pak míří do internetových aukcí. V těch je nakupují obchodníci na náhradní díly, ale i kompletní opravy. Některá auta se tak v praxi na silnice vracejí. Kdo a jak je dal dohromady, už ovšem nikdo nekontroluje.
17. 12. 2023|

Nákup ojetého auta může zkomplikovat exekuce. Ministerstvo chystá kroky, aby řidiči o riziku věděli

Resort dopravy registruje případy, kdy lidé až za nějaký čas po koupi ojetého auta zjistili, že vůz spadá do exekuce, a přišli o něj. Nedostatečné prověření vozidla tedy může kupce připravit i o statisíce korun. Ministerstvo teď pracuje na opatření, které by takovým případům mohlo zabránit.
6. 5. 2023|

Zájem o ojetiny klesá, i když cena už stagnuje

Na trhu s ojetými automobily dochází k výrazné změně. Podle oslovených prodejců zájem o vozidla z druhé ruky klesá. Jejich průměrná cena oproti loňsku vzrostla o patnáct procent na bezmála tři sta tisíc korun, zdražování se už ale nyní zastavilo. Kvůli růstu cen prakticky všeho se však lidé do nákupu auta příliš nehrnou.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 23:17|

Cena ojetých vozů stagnuje či klesá. Podle prodejců ale není jisté, že zlevňování vydrží

Několikaletý růst cen ojetých vozů se podle některých prodejců zastavil. Najdou se i modely, které dokonce zlevňují. Důvodem je jednak odkládání nákupů, v případě dovozu ze zahraničí pak slabší euro. Zatímco u aut prodaných v Česku je zlevnění nepatrné, za hranicemi je pokles výraznější. Prodejci ale upozorňují, že není jisté, zda tento trend vydrží.
18. 7. 2022|