Zájem o ojetiny klesá, i když cena už stagnuje

Události ČT: Zájem o ojetá auta v Česku klesá (zdroj: ČT24)

Na trhu s ojetými automobily dochází k výrazné změně. Podle oslovených prodejců zájem o vozidla z druhé ruky klesá. Jejich průměrná cena oproti loňsku vzrostla o patnáct procent na bezmála tři sta tisíc korun, zdražování se už ale nyní zastavilo. Kvůli růstu cen prakticky všeho se však lidé do nákupu auta příliš nehrnou.

Minulý rok o výběru rozhodovala hlavně cena. Ta ale teď po několikaletém růstu narazila na strop. „Ceny ojetin za poslední měsíce významně vzrostly, což umožnilo dostat trh do fáze cenové stagnace. Teď už ceny nerostou, dokonce můžeme vidět u některých prodejců i nějaké slevové akce,“ popsal současnou situaci předseda Asociace obchodu s ojetými automobily Jiří Grund.

Ani slevy ale zákazníky nelákají. Kvůli zdražování ostatních nákladů lidé nákup auta víc zvažují nebo rovnou odkládají. V nabídce je přitom zhruba sto tisíc vozů.

Medián cen automobilů do stáří 5 let
Zdroj: ČT24

Až třetina zákazníků údajně ubyla firmě Zbyňka Chota. Auta z druhé ruky dováží jeho rodina ze Švýcarska už asi třicet let. Podle majitele autocentra se lidé dříve dívali hlavně na cenu auta, nyní prý ale nejde o hlavní prioritu.

„Zákazníci se vyvarovávají toho, aby koupili vozidla, která nemají jasnou historii. Naopak kupují taková auta, kde je daná historie, kde jsou vyplněné servisní knížky, kde je dobrý technický stav vozidel,“ popsal Chot.

Prověření auta ze zahraničí

Když už se zákazníci pro koupi ojetého vozidla rozhodnou, hledají nejčastěji rodinné vozy nebo menší auta s automatickou převodovkou. Kvalitních zánovních automobilů je ale na tuzemském trhu málo. „Všímáme si toho, že opět vzrůstá snaha kupovat ojetiny nebo použitá auta ze zahraničí,“ doplnil Grund. 

Právě před koupí auta ze zahraničí zákazníkům odborníci doporučují, aby si auto důkladně prověřili. On-line mohou lidé zjistit například stav tachometru, záznam o případné havárii, datum první registrace i zemi původu. 

Nejprodávanější auta ve 3. čtvrtletí 2022
Zdroj: ČT24