TÉMA

Ochrnutí

Mozkový implantát je realitou. „Digitální most“ vrátil ochrnutému chůzi

Muž, který v roce 2011 ochrnul při nehodě na kole, se dokáže postavit, a dokonce chodit pomocí speciální pomůcky. Pomohl mu implantát – zařízení, které snímá jeho mozkové vlny a vysílá do páteře pokyny k pohybu správných svalů. Průkopnický výzkum by mohl pomoci při vývoji miniaturních implantátů pro pacienty po mrtvici a s ochrnutím.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 22:08|

Po operaci nádoru ochrnula, teď si chce najít práci invalidnímu vozíku navzdory

I z invalidního vozíku si chce Soňa Mikešová ze Světlé nad Sázavou najít práci, aby nebyla odkázaná jen na pomoc rodiny a nadací. V nejnáročnějším období covidu pracovala jako zdravotní sestra na havlíčkobrodské interně, krátce na to onemocněla. A po operaci nádoru ochrnula, takže se do své staré práce vrátit nemůže.
27. 2. 2023|

Soud opět rozhodl o podmínce pro zdravotní sestru. Dle obžaloby vpíchla pacientovi injekci, po které ochrnul

Na dva měsíce vězení s ročním podmíněným odkladem odsoudil Okresní soud v Děčíně zdravotní sestru Kláru Pavlišovou (dříve Vtelenskou). Podle obžaloby vpíchla injekci pacientovi, který později ochrnul. Stejně děčínský soud rozhodl i před rokem, obžalovaná se tehdy na místě odvolala. Odvolací soud případ vrátil pro nedostatečné vypořádání se s důkazy. Rozsudek není pravomocný, žena se opět odvolala. Od začátku vinu odmítá.
19. 10. 2022|

Pacienti se zprvu s osudem vozíčkáře nechtějí ztotožnit, říká primář spinální jednotky

Primář spinální jednotky Fakultní nemocnice v Motole Jiří Kříž se do svých pacientů dokáže vcítit, sám skončil po nehodě na vozíku. Podle něj jsou lidé ze začátku přesvědčeni, že budou chodit. Je proto potřeba, aby pacient dostával ze všech stran podporu, kterou potřebuje, řekl v Událostech, komentářích lékař, který před jedenácti lety převzal cenu Olgy Havlové za pomoc handicapovaným.
23. 12. 2021|

Hrejme dále. Alfred Strejček a David Vávra popsali svůj boj o zdraví

David Vávra a Alfred Strejček se podělili se čtenáři o zkušenost, jak přežili osobní katastrofu. V knize Hrejme dále… vypráví o zdravotních komplikacích, které je postihly, a o tom, jak se s nimi zkoušeli vypořádat. Své příběhy sepsali umělci na podnět chirurga Pavla Pafka.
18. 11. 2020|