TÉMA

Nicolas Winton

168 hodin: Československo už Palestinu uznalo. Ministerstvo se s odborníky neshodne na tom, zda to platí i pro Česko

Izrael zveřejnil video, jak teroristé Hamásu zatýkají pět izraelských vojaček. Právě za zločiny proti lidskosti chce na členy Hamásu vydat zatykač Mezinárodní trestní soud, a stejně tak na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Některé země už začaly přijímat děti z Pásma Gazy, které potřebují akutní lékařskou péči. Podobná iniciativa se nyní možná rodí už i v Česku. Mezitím se rozhořel spor o to, zda uznání Palestiny Československem z roku 1988 platí, či nikoliv. Pro 168 hodin natáčeli Václav Crhonek a Jakub Hříbek.
27. 5. 2024|

Na ten příběh by se nemělo nikdy zapomenout, říká Milena Fleischmannová, jedno z „Wintonových dětí"

Před 85 lety vyrazil z Prahy do Londýna první vlak plný židovských dětí. Před nacisty je zachránil britský bankéř sir Nicholas Winton. Celkem bylo vlaků, kterým se podařilo projet, osm. Díky tomu se podařilo zachránit celkem 669 dětí. Zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský hovořil s jedním z takzvaných Wintonových dětí, Milenou Fleischmannovou, nyní lady Milenou Grenfell-Baines.
14. 3. 2024|

Německo odškodní lidi, kteří byli za nacismu evakuováni do Británie. Včetně Wintonových dětí

Německo souhlasí s jednorázovou finanční kompenzací lidem, kteří byli z nacistické třetí říše a okupovaných zemí jako děti evakuováni do Británie. O opatření, které se týká i dětí z tehdejšího protektorátu Čechy a Morava, informovala newyorská Konference o židovských hmotných nárocích vůči Německu (JCC). Berlín vyplatí 2500 eur asi tisícovce z evakuovaných, kteří jsou dosud naživu.
17. 12. 2018|