TÉMA

Nadstandard

Definovat nadstandardy ve zdravotnictví by bylo složité, shodli se exministři. Opozice i odbory diskusi o příplatcích odmítají

Rozpaky vzbudily úvahy ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o možném zavedení placených nadstandardů ve zdravotnictví. Opozice i odbory jsou jednoznačně proti, jasně se ale k nadstandardům nehlásí ani všichni zákonodárci z vládních stran. Podle dvou Válkových předchůdců na ministerstvu Romana Prymuly (nestr.) a Leoše Hegera (TOP 09) by byl největší problém vybrat přijatelné nadstandardy. Oba se shodli hlavně na tom, že by bylo možné se připojistit a mít nižší doplatky na léky. O definování nadstandardů diskutovali politici i zdravotničtí experti v 90‘ ČT24.
24. 11. 2022|

Zavedení nadstandardů ve zdravotnictví je asociální, reagují odbory na Válka

Zdravotnické a sociální odbory nesouhlasí se zavedením nadstandardů ve zdravotnictví, které by omezily rozsah hrazené péče. O jejich vrácení do hry mluvil na sobotní programové konferenci TOP 09 ministr Vlastimil Válek. Odbory na rozdíl od něj tvrdí, že návrh je asociální, a za demagogické označily tvrzení, že nadstandardy by přinesly zkvalitnění péče pro všechny pacienty. Rezervovaně se k návrhu staví i politici koaličních ODS a STAN.
6. 11. 2022Aktualizováno6. 11. 2022, 14:33|

Válek chce obnovit nadstandardy ve zdravotnictví. Nejde o asociální záležitost, tvrdí

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce vrátit do hry nadstandardy ve zdravotnictví. Na sobotní stranické programové konferenci v Praze připustil, že zavedení nadstandardů by vedlo k rozdělení kvality péče do dvou skupin. Nadstandardy v ČR skončily v roce 2013.
5. 11. 2022Aktualizováno5. 11. 2022, 14:09|