TÉMA

Ministři obrany

Země EU by měly Ukrajině dodat další protivzdušné systémy, vyzval Borrell

Země EU by měly poskytnout Ukrajině další protivzdušné systémy a rakety, které naléhavě potřebuje k obraně proti stupňující se ruské agresi. Před zasedáním ministrů zahraničí zemí EU to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Po jednání uvedl, že ministři dosáhli politické shody na rozšíření sankcí vůči Íránu. Některé státy na jednání hovořily o dalším balíku protiruských sankcí, jehož podoba se však zatím teprve rodí. Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Praha znovu prosazovala omezení pohybu ruských diplomatů v schengenském prostoru. K jednání týkajícímu se Ukrajiny se připojili i unijní ministři obrany, Česko zastupoval náměstek Daniel Blažkovec.
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 17:42|

Nizozemsko a Dánsko připravují výcvik ukrajinských pilotů na stíhačky F-16

V Bruselu začalo dvoudenní jednání ministrů obrany členských zemí NATO. Kromě další vojenské podpory Ukrajiny se státy zavazují k tréninku ukrajinských pilotů na západních strojích, mimo jiné na amerických stíhačkách F-16. I když tento výcvik postupně začíná, tak zatím není jasné, kdo a kdy je na Ukrajinu dodá.
15. 6. 2023|

Pokud by Rusko použilo jaderné zbraně, změnilo by to zásadně charakter konfliktu, řekl Stoltenberg

Pokud by Rusko v konfliktu na Ukrajině použilo jaderné zbraně, mělo by to pro něj závažné následky, řekl ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po dvoudenní schůzce ministrů obrany Aliance. „Nebudeme říkat, jak přesně bychom zareagovali, ale samozřejmě by to zásadně změnilo charakter konfliktu.“ Moment, kdy by jaderné zbraně využilo NATO, je extrémně vzdálený, dodal.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 22:46|