TÉMA

Lymská borelióza

Počet případů boreliózy roste, infikovanost klíšťat v Česku je vysoká

Počet případů lymské boreliózy přenášené klíšťaty roste. Během prvního letošního pololetí už zdravotníci zaznamenali přes 920 případů, o zhruba desetinu více než loni. Platí přitom stále stejná doporučení — používat repelenty a po pobytu v přírodě si zkontrolovat kůži.
15. 7. 2023|

Testy repelentních náramků ukázaly, že slibovaná ochrana proti hmyzu neexistuje

Na Státní zdravotní ústav (SZÚ) se obrátila řada rodičů s podezřením, že „repelentní náramky“, které jsou podle výrobců určené pro osobní ochranu proti komárům a klíšťatům, příliš nefungují. Vědci čtyři běžné výrobky tohoto druhu prozkoumali a zjistili, že neposkytují žádnou ochranu.
30. 6. 2023|

Nová aplikace předpovídá aktivitu klíšťat i riziko boreliózy

Nová mobilní aplikace Klíšťapka, kterou vyvinuli čeští vědci spolu s lesnickými organizacemi, chce pomoct lidem předpovídat aktivitu klíšťat a riziko nákazy lymskou boreliózou. Kromě interaktivní mapy aplikace nabízí i návody na prevenci a správné odstranění přisátého klíštěte, stejně jako informace o druzích klíšťat a vysvětlení mýtů, které se s nimi pojí.
20. 5. 2023|

Vytáhnout pomocí pinzety a nekroutit. S teplým počasím roste aktivita klíšťat

Teplé počasí zapříčinilo vyšší aktivitu klíšťat. Dle odborníků je klíčová prevence, jako je použití repelentu a vyhýbání se křovinám či zarostlým okrajům lesů, potoků a řek. Lidé by se také měli pravidelně kontrolovat. Pokud člověk klíště na svém těle objeví, důležité je vyndat ho co nejdříve. Klíšťata přenáší lymskou boreliózu či klíšťovou encefalitidu, která může mít závažné dopady, a to někdy i u mladých lidí. Přímá léčba na encefalitidu sice neexistuje, ale předcházet se jí dá pomocí očkování.
23. 4. 2023|
Doporučujeme

Lymskou boreliózu mělo už 14 procent lidí na Zemi. Nejhůř postižená je střední Evropa

Lymskou boreliózou už trpí nebo trpělo víc než 14 procent světové populace. Ukázala to rozsáhlá studie protilátek, která probíhala v celém světě. Vůbec nejohroženější jsou lidé ve střední a západní Evropě, zejména některé věkové a sociální skupiny.
15. 6. 2022|

Klíšťata jsou mimořádně aktivní, odborníci varují před nemocemi

Odborníci varují před klíšťaty. Aktuálně je jejich aktivita na nejvyšším možném, tedy pátém stupni. Meteorologové doporučují nepodceňovat riziko napadení klíštětem. Tento roztoč je nejčastějším přenašečem lymské boreliózy. Letos dosáhl průměrný výskyt klíštat pozitivních na borelii deseti procent.
23. 7. 2021|