Počet případů boreliózy roste, infikovanost klíšťat v Česku je vysoká

Události: Počet případů boreliózy roste (zdroj: ČT24)

Počet případů lymské boreliózy přenášené klíšťaty roste. Během prvního letošního pololetí už zdravotníci zaznamenali přes 920 případů, o zhruba desetinu více než loni. Platí přitom stále stejná doporučení — používat repelenty a po pobytu v přírodě si zkontrolovat kůži.

Mikrobiolog Národní referenční laboratoře pro lymskou boreliózu Jiří Navrátil provádí testování vzorků. Nejprve každý z nich pořádně promíchá, teprve poté je může vložit do přístroje na testování lymské boreliózy. Výsledky naznačí, jestli by ve vzorku mohla být infekce. „Musí to pak vyhodnotit lékař, my vždy pošleme jen výsledek,“ dodal.

K potvrzení boreliózy jsou klíčové také příznaky, jako je červená skvrna na kůži či bolesti svalů a kloubů. Pokud člověk vytáhne klíště krátce po přisátí, může být test pozitivní, nemoc se ale nerozvine.

Infikovanost klíšťat v Česku je vysoká, zejména v městských parcích, včetně Prahy. „Například v Prokopském údolí či Kunratickém lese každé třetí, někdy i druhé klíště je infikováno boreliózou. A v jiných lokalitách, například v Klánovickém lese, je ta infikovanost mnohem nižší,“ sdělila vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymskou boreliózu Kateřina Kybicová.

Příznaky se mohou projevit i několik měsíců po kontaktu s klíštětem. Ta navíc přenášejí i další nemoci, třeba anaplasmu. Ta se projevuje podobně jako chřipka, nezpůsobuje ji ale vir, nýbrž bakterie. Potvrzení diagnózy je kvůli správné léčbě velmi důležité.