Klíšťovou encefalitidou se už nakazil skoro dvojnásobek lidí, co loni. Rychle přibývá i nemocných s boreliózou

Přibývá Čechů, kteří se nakazili lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Ukazují to data Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Ten za první čtyři měsíce roku hlásí 506 případů boreliózy, počet nakažených encefalitidou se oproti stejnému období vloni téměř zdvojnásobil. Hydrometeorologové hlásí mimořádnou aktivitu klíšťat téměř na celém území země.

„Ochrnula mi levá strana obličeje, bez absolutně zjevných a jasných příčin. Postupem let se přidaly bolesti hlavy, motání hlavy, dvojité vidění, slabosti, bolesti, únava,“ popisuje příznaky boreliózy Petra Polanská. Zároveň upozorňuje na to, že si žádného přisátého klíštěte nebo kousance od něj nevšimla. Na nemoc se tak přišlo až po několika letech.

Lymskou boreliózou letos onemocnělo už 506 lidí, to je o dvacet procent víc než loni ve stejném období. Ještě výraznější růst počtu nakažených pak hlásí lékaři u klíšťové encefalitidy. Zatímco loni se za první čtyři měsíce roku nakazilo čtrnáct lidí, letos už se jich s nemocí léčí 26.

Hlavním přenašečem obou onemocnění je klíště obecné. Kvůli letošní teplé zimě se posunulo období, kdy jsou klíšťata aktivní. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před mimořádně aktivními klíšťaty na velké části území Česka. To odpovídá pátému, tedy nejvyššímu stupni aktivity.

Po návštěvě přírody se důkladně prohlédněte, radí odborníci

„Jsou pro ně optimální podmínky. Byl dostatek deště, je vlhko, takže mají vrchol své aktivity,“ řekla Lenka Hájková z Oddělení biometeorologických aplikací z ČHMÚ. „Navíc byla teplá zima, nebyly mrazy, takže jak klíšťata, tak třeba komáři nezmrzli,“ doplnila.

ČHMÚ doporučuje používat repelenty, dobře se obléct a vyhýbat se vysoké trávě, klíště totiž útočí zespoda. Důležité je také být obezřetný a po každé návštěvě přírody se prohlédnout. Proti klíšťové encefalitidě existuje očkování složené ze tří dávek a přeočkování po letech, proti borelióze vakcína zatím neexistuje. Případné onemocnění se léčí antibiotiky.