Vytáhnout pomocí pinzety a nekroutit. S teplým počasím roste aktivita klíšťat

Události: S teplým počasím roste aktivita klíšťat (zdroj: ČT24)

Teplé počasí zapříčinilo vyšší aktivitu klíšťat. Dle odborníků je klíčová prevence, jako je použití repelentu a vyhýbání se křovinám či zarostlým okrajům lesů, potoků a řek. Lidé by se také měli pravidelně kontrolovat. Pokud člověk klíště na svém těle objeví, důležité je vyndat ho co nejdříve. Klíšťata přenáší lymskou boreliózu či klíšťovou encefalitidu, která může mít závažné dopady, a to někdy i u mladých lidí. Přímá léčba na encefalitidu sice neexistuje, ale předcházet se jí dá pomocí očkování.

Klíšťata typicky žijí v listnatých nebo smíšených lesích. Často se ale vyskytují třeba i na zahradách či v parcích uprostřed měst. Zpravidla vyhledávají místa s vysokou trávou. Tam, kde se tráva pravidelně seká, bývá klíšťat výrazně méně.

Index aktivity klíšťat ukazuje předpověď Českého meteorologického ústavu. Vyjadřuje podíl klíšťat v dané lokalitě, která jsou připravena k napadení hostitele. S rostoucí aktivitou roste stupeň rizika napadení.

Prevence a pravidelná kontrola

Předpověď je vždy na tři dny. V sobotu měla být aktivita klíšťat vysoká prakticky na celém území republiky, v neděli to bude podobné. Odborníci proto doporučují nejen použít repelent a nesedat si v porostech, ale ani nechodit do křovin a vyhnout se zejména zarostlým okrajům lesa a okrajům potoků a řek. 

Odborníci také doporučují opakovaně se kontrolovat. Ideálně hned po příchodu domů, a poté znovu druhý den ráno. Pokud člověk klíště na svém těle objeví, je důležité ho vyndat co nejdříve. Čím déle je přisáté, tím vyšší je riziko nákazy.

Hyde Park Civilizace – Daniel Růžek o klíšťových nemocech (zdroj: ČT24)

„Správně by se to mělo dělat pomocí pinzety. Když vidíte to přisáté klíště, tak tou pinzetou byste ho měli chytit pod hlavičkou a jedním tahem ho vytáhnout, vyškubnout, vytrhnout. Poté tu ránu vydezinfikovat. Naopak to, co se nedoporučuje, tak je takové to různé kroucení klíštěte, používání různých krémů a podobně,“ vysvětlil přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Milan Trojánek.

Při nesprávném postupu totiž mohou v kůži člověka zůstat slinné žlázy, ve kterých mohou být bakterie či viry. Roste pak riziko, že klíště člověka nakazí, přestože velkou část těla odtrhl. Klíšťata mohou přenášet lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Borelióza je častější a dá se vyléčit. U klíšťové encefalitidy přímá léčba neexistuje a nemoc může mít závažné dopady.

Encefalitida může mít závažné dopady

„Uvádí se, že riziko úmrtí na klíšťovou encefalitidu u některých kategorií pacientů může dosáhnout až jednoho procenta. Co se týče rizika nějakého závažnější neurologického postižení, které u pacientů vyššího věku je asi významně vyjádřeno, tak se můžeme dokonce pohybovat až  v jednotkách desítek procent,“ sdělil Trojánek.

Dlouhodobé problémy se však mohou týkat i mladých lidí. Encefalitidou se před šesti lety nakazila Petra Ptáčníková, když ji kouslo klíště při procházce lesem. Až po několika týdnech ji začala bolet hlava a cítila se malátně. Nakonec skončila na jednotce intenzivní péče. „Nemohla jsem se vůbec hýbat, ani rukama, ani nohama. Maximálně hlavou ze strany na stranu. Vlastně jsem byla úplný ležák,“ uvedla.

Pak následoval pobyt v Kladrubském ústavu a intenzivní rehabilitace. „Snažila jsem se být stále optimistická. Ten první náhled člověka je, že se prostě musí snažit, že se to dá do kupy,“ okomentovala Ptáčníková.

Zůstala sice na kolečkovém křesle, ale snaží se žít aktivně. „Jednou týdně tancuji. Každý týden mám rehabilitace s fyzioterapeutkou. No a potom jsou takové ty doplňkové sporty, kdy si jdu třeba zajezdit na kole či zaplavat,“ sdělila. V roce 2019 se zúčastnila také Stardance v rámci benefičního večera s centrem Paraple.

Možnost očkování

Klíšťové encefalitidě se dá předcházet pomocí očkování. Podle dat funguje velmi dobře. Vakcína má tři dávky, druhá dávka se dává zhruba jeden až tři měsíce po té první. O rok později následuje dávka třetí. Účinnost očkování ale postupně klesá, je tak potřeba se nechat přeočkovat — nejdřív tři roky po první dávce, pak vždy za další tři až pět let. Očkovat se mohou lidé v průběhu celého roku, v létě na sebe dávky mohou navazovat rychleji.

Vědci hledají cesty, jak proti viru klíšťové encefalitidy co nejúčinněji bojovat. V Biologickém centru Akademie věd v Českých Budějovicích mají i speciální laboratoř. Vědci v ní pro své experimenty i účely dalších institucí i firem chovají přes několik tisíc dospělých jedinců klíšťat.

V laboratoři umí připravit klíště infikované virem encefalitidy nebo jinými viry a tím dát základ pro vývoj léků. U encefalitidy tak testují velmi nadějné protilátky. Práce s infikovanými klíšťaty má přísná pravidla, proto se vědci po laboratoři pohybují i s vlastním přívodem filtrovaného vzduchu.