TÉMA

Královo Pole

Brno mění stavební pravidla. Nové domy mohou být více u sebe, ne vždy bude parkovací místo

V Brně budou od července platit mírnější pravidla pro výstavbu bytů. Umožní to nové stavební předpisy, které ve středu schválili radní města. Zmírňují například regulaci pro světelnost místností nebo pravidla parkování. Podle oslovených architektů bude možné výstavbu bytových domů v Brně více zahustit.
30. 5. 2024|

Královopolské nádraží v Brně jde k zemi. Nové vyroste za rok a půl

Dělníci s bouracími stroji začali v pondělí odstraňovat budovy nádraží v Brně – Králově Poli. Železničářům sloužily přes sedmdesát let. Místo staré výpravní budovy se začne na přelomu června a července letošního roku stavět nová, která začne cestujícím sloužit od prosince příštího roku. Informoval o tom správce stavby Martin Hofírek ze Správy železnic (SŽ).
20. 5. 2024|

Tisíce domácností v Brně mají obnovené dodávky tepla. Horkovod teplárny opravily

Tisíce domácností v brněnských městských částech Žabovřesky a Královo Pole mají obnovené dodávky tepla a teplé vody. Havárii na horkovodu, která noční odstávku způsobila, zaměstnanci Tepláren Brno opravili. Uvedla to mluvčí městské firmy Zuzana Novotná. Výpadek ovlivnil domy napojené na centrální vytápění, kterých je v obou městských částech asi 500 až 700.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 08:13|

Omezení na trati v brněnských Maloměřicích kvůli atypické výhybce potrvá týdny

Omezení na trati v brněnských Maloměřicích potrvá kvůli výrobě atypické výhybky týdny. Ve čtvrtek v místě vykolejily tři vozy nákladního vlaku, zhruba po třech hodinách se dopravu podařilo obnovit po jedné koleji. Železničáři zprůjezdnili trať po dvou kolejích v pátek odpoledne, výjimkou je dvousetmetrový úsek, na kterém se kvůli výměně atypické výhybky bude jezdit po jedné z traťových kolejí zhruba do přelomu ledna a února.
9. 12. 2022|

Královopolskými tunely jezdí řidiči už deset let. Stavba ale stále není zkolaudovaná kvůli hluku

Královopolské tunely v Brně, které jsou součástí velkého městského okruhu, jsou v provozu už deset let. Stavba za třináct miliard korun otevřela přesně 31. srpna 2012 a odvedla část dopravy z městských částí Králova Pole a Žabovřesk. Dodnes ale není zkolaudovaná a tunely fungují ve zkušebním provozu.
31. 8. 2022|

Královopolské tunely jsou kvůli hluku už deset let bez kolaudace. Pomoct by mohlo snížení rychlosti

Brněnské Královopolské tunely, které jsou klíčovou součástí Velkého městského okruhu, fungují už deset let jen v provizoriu. Chybí jim kolaudace, a to navzdory tomu, že jimi denně projede na 35 tisíc aut. Důvodem je překročený limit hluku. Na rozdíl od spousty jiných staveb, které budou bez kolaudace zřejmě ještě dlouho, v případě tunelů v Brně zkouší Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ještě poslední možnost – snížení rychlosti.
4. 2. 2022|

V Brně pokračuje stavba městského okruhu. Přes Tomkovo náměstí nebudou jezdit tramvaje

V souvislosti s pokračující stavbou velkého městského okruhu v Brně se od pondělí rozšíří dopravní omezení v oblasti Tomkova náměstí. Zúží se vozovka ve směru z Valchařské ulice u křižovatky s Provazníkovou. Uzavřená zůstane část Podsednické ulice v ústí do Kulkovy. Na Podsednickou se dostanou řidiči pouze směrem ze Svatoplukovy. Omezení se dotkne i MHD, kdy Tomkovým náměstím neprojedou tramvaje, uvedla Anna Dudková z brněnského magistrátu.
6. 8. 2021|

Chytrá technologie upozorní na nebezpečí železniční nehody. Výzkumníci testovali senzory na nádraží v Brně

Odborníci z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického (VUT) v Brně na nádraží v Králově Poli testovali senzory, které mohou zabránit železničním haváriím nebo včas upozornit na opotřebovanost trati i vlakových souprav. Chytrá technologie umístěná na kolejnici zachytí jakékoliv vibrace a vzruchy, díky elektronice a připojení k internetu odešle signál a umělá inteligence vyhodnotí potenciální riziko.
28. 4. 2021|

Pravěké Brno. Archeologové našli pozůstatky osídlení v Králově Poli i na Nových sadech

Pozůstatky pravěkého osídlení brněnské městské části Královo Pole našli archeologové ze společnosti Archaia při průzkumu před stavbou polyfunkčního domu na rohu ulic Štefánikova a Rybníček. Středověké a pravěké nálezy pak mají z lokality na Nových sadech nedaleko hlavního nádraží.
22. 4. 2020|