TÉMA

Královo Pole

Tisíce domácností v Brně mají obnovené dodávky tepla. Horkovod teplárny opravily

Tisíce domácností v brněnských městských částech Žabovřesky a Královo Pole mají obnovené dodávky tepla a teplé vody. Havárii na horkovodu, která noční odstávku způsobila, zaměstnanci Tepláren Brno opravili. Uvedla to mluvčí městské firmy Zuzana Novotná. Výpadek ovlivnil domy napojené na centrální vytápění, kterých je v obou městských částech asi 500 až 700.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 08:13|

Omezení na trati v brněnských Maloměřicích kvůli atypické výhybce potrvá týdny

Omezení na trati v brněnských Maloměřicích potrvá kvůli výrobě atypické výhybky týdny. Ve čtvrtek v místě vykolejily tři vozy nákladního vlaku, zhruba po třech hodinách se dopravu podařilo obnovit po jedné koleji. Železničáři zprůjezdnili trať po dvou kolejích v pátek odpoledne, výjimkou je dvousetmetrový úsek, na kterém se kvůli výměně atypické výhybky bude jezdit po jedné z traťových kolejí zhruba do přelomu ledna a února.
9. 12. 2022|

Královopolskými tunely jezdí řidiči už deset let. Stavba ale stále není zkolaudovaná kvůli hluku

Královopolské tunely v Brně, které jsou součástí velkého městského okruhu, jsou v provozu už deset let. Stavba za třináct miliard korun otevřela přesně 31. srpna 2012 a odvedla část dopravy z městských částí Králova Pole a Žabovřesk. Dodnes ale není zkolaudovaná a tunely fungují ve zkušebním provozu.
31. 8. 2022|

Královopolské tunely jsou kvůli hluku už deset let bez kolaudace. Pomoct by mohlo snížení rychlosti

Brněnské Královopolské tunely, které jsou klíčovou součástí Velkého městského okruhu, fungují už deset let jen v provizoriu. Chybí jim kolaudace, a to navzdory tomu, že jimi denně projede na 35 tisíc aut. Důvodem je překročený limit hluku. Na rozdíl od spousty jiných staveb, které budou bez kolaudace zřejmě ještě dlouho, v případě tunelů v Brně zkouší Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ještě poslední možnost – snížení rychlosti.
4. 2. 2022|

V Brně pokračuje stavba městského okruhu. Přes Tomkovo náměstí nebudou jezdit tramvaje

V souvislosti s pokračující stavbou velkého městského okruhu v Brně se od pondělí rozšíří dopravní omezení v oblasti Tomkova náměstí. Zúží se vozovka ve směru z Valchařské ulice u křižovatky s Provazníkovou. Uzavřená zůstane část Podsednické ulice v ústí do Kulkovy. Na Podsednickou se dostanou řidiči pouze směrem ze Svatoplukovy. Omezení se dotkne i MHD, kdy Tomkovým náměstím neprojedou tramvaje, uvedla Anna Dudková z brněnského magistrátu.
6. 8. 2021|

Chytrá technologie upozorní na nebezpečí železniční nehody. Výzkumníci testovali senzory na nádraží v Brně

Odborníci z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického (VUT) v Brně na nádraží v Králově Poli testovali senzory, které mohou zabránit železničním haváriím nebo včas upozornit na opotřebovanost trati i vlakových souprav. Chytrá technologie umístěná na kolejnici zachytí jakékoliv vibrace a vzruchy, díky elektronice a připojení k internetu odešle signál a umělá inteligence vyhodnotí potenciální riziko.
28. 4. 2021|

Pravěké Brno. Archeologové našli pozůstatky osídlení v Králově Poli i na Nových sadech

Pozůstatky pravěkého osídlení brněnské městské části Královo Pole našli archeologové ze společnosti Archaia při průzkumu před stavbou polyfunkčního domu na rohu ulic Štefánikova a Rybníček. Středověké a pravěké nálezy pak mají z lokality na Nových sadech nedaleko hlavního nádraží.
22. 4. 2020|