TÉMA

Jiří Stránský

Rada ČT neměla oprávnění odvolat členy své dozorčí komise, rozhodl soud

Rada České televize (ČT) neměla oprávnění odvolat celou svou dozorčí komisi kvůli údajným výhradám k její práci. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl čtyřem odvolaným členům komise. Rozhodnutí, které bylo přijato v listopadu 2020 na návrh tehdejší radní Hany Lipovské, soud zrušil. Členy dozorčí komise lze podle NSS odvolat jen na základě specifických zákonných důvodů. Předseda Rady ČT Pavel Matocha považuje rozhodnutí za věcně nesprávné.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 22:12|

Novinařina mě nabíjí. I při dialýze jsem psala scénář k rozhovorům, vzpomíná Kalenská

Ani při ročním čekání na transplantaci ledvin a slinivky nepřestala Renata Kalenská pracovat. Naopak, novinařina ji během těžkého období držela. „Moderovala jsem i v době, kdy jsem chodila na dialýzu. Sestry se mi smály, že jsem si lehla a s počítačem na klíně jsem psala scénář,“ vzpomíná novinářka Deníku N, která se během celé kariéry zaměřuje na rozhovory. Na ty nejlepší i na ty, po kterých musela do nemocnice, vzpomíná Kalenská v podcastu Background ČT24.
30. 9. 2022|

Odvolací soud potvrdil osvobozující rozsudky v případu zřícení Trojské lávky

Projektant Trojské lávky Jiří Stránský ani šéf oddělení mostů Technické správy komunikací Antonín Semecký nemohli za zřícení konstrukce. Pravomocně to potvrdil odvolací soud. Zamítl odvolání státního zástupce, který se domáhal toho, aby ve věci vznikl revizní znalecký posudek. Za nedbalostní obecné ohrožení jim hrozilo až osmileté vězení. Při zřícení konstrukce se v prosinci 2017 vážně zranili čtyři chodci.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 13:43|

Láska nad uranovými doly. Dejvické divadlo vypráví příběh podle Jiřího Stránského

Diváci znají seriál Zdivočelá země nebo snímek Bumerang, ke kterým napsal scénáře. Nedávno zesnulý Jiří Stránský při výpovědi o brutalitě komunistických věznic vycházel také ze své povídkové knihy Štěstí. Podle jedné z povídek napsal i divadelní hru Játra. S Dejvickým divadlem ji nyní uvádějí jeho vnučky Josefína a Antonie Formanovy.
29. 11. 2019|

Recenze: Ó, páchne tu krví, páchne tu slzami

Výstava Jiřího Sozanského, jež je do 17. ledna k vidění v pražském Obecním domě a jež je věnovaná deseti obětím nacistické a bolševické zvůle, nese výstižný název: Amnézie. Připomínat je totiž třeba neustále. A všemi prostředky.
21. 11. 2019|

„Byl mužem větru, ne trávy.“ Česko se rozloučilo s Jiřím Stránským

Rodina, kolegové i veřejnost se v pondělí loučí s Jiřím Stránským. Spisovatel a odpůrce totality zemřel 29. května ve věku 87 let. Dopoledne za něj sloužil mši kardinál Dominik Duka v zaplněném kostele Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí v Praze. Rakev s ostatky vynesli poté skauti v doprovodu rodiny a řádových sester. Oficiální pohřeb se uskutečnil odpoledne ve velké obřadní síni strašnického krematoria.
10. 6. 2019Aktualizováno10. 6. 2019, 17:44|

Zemřel spisovatel Jiří Stránský, tvůrce Zdivočelé země

V 87 letech zemřel ve středu spisovatel, scenárista, překladatel a bývalý politický vězeň Jiří Stránský. Informaci serveru Deník N potvrdil ČTK předseda Českého centra mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček.
29. 5. 2019|