TÉMA

Jednorázové plasty

Senát schválil zákaz jednorázových příborů i povinnost poskytovat informace o platech státních úředníků

Úřady budou muset poskytovat informace o platech a odměnách vysokých státních úředníků. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím o ně budou moci lidé žádat nově vymezené veřejné podniky včetně ČEZ, schválil Senát. Horní komora rovněž podpořila předlohu, podle níž celníci dostanou právo zadržet majetek, na který se vztahují mezinárodní sankce. Senátoři také v souladu s předpisy Evropské unie odhlasovali zákaz výroby a prodeje jednorázových plastových talířů, příborů či brček. Předseda komory Miloš Vystrčil (ODS) udělil končícímu velvyslanci Ukrajiny Jevhenu Perebyjnisovi Stříbrnou medaili předsedy Senátu.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 18:14|

Sněmovna schválila zákaz plastových příborů, talířů a brček

Poslanecká sněmovna schválila zákon o dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí. Podle něj by měla být výroba a prodej jednorázových plastových příborů, talířů, brček nebo i plastových tyček k balonkům v Česku zakázána v souladu s předpisy Evropské unie. Normu nyní dostane ke schválení Senát.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 19:14|

Nápoje ve skleněných lahvích se vrací do supermarketů. Budou zálohované

Čeští výrobci nápojů se částečně vrací ke skleněným lahvím. Ty budou zálohované a bude je možné vrátit v automatech umístěných například v supermarketech. Výrobci rozhodnutí zdůvodňují mimo jiné ekologickými požadavky některých zákazníků, kteří nechtějí využívat jednorázové plasty.
30. 8. 2021|

Obaly, talířky i rukavice. V Česku se zvedla spotřeba jednorázových plastů

Bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru zvýšila téměř o třetinu spotřebu jednorázových plastů. Podle schválené legislativy Evropské unie se přitom blíží jejich definitivní konec.
11. 5. 2020|