Obaly, talířky i rukavice. V Česku se zvedla spotřeba jednorázových plastů

Bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru zvýšila téměř o třetinu spotřebu jednorázových plastů. Podle schválené legislativy Evropské unie se přitom blíží jejich definitivní konec.

V současnosti ale hrají v mnoha odvětvích velmi důležitou roli. „Bez plastů bychom ani v tomto omezeném provozu v podstatě nemohli mít otevřeno,“ upozornil provozovatel pražské restaurace Demínka Jiří Mokrý.

Jde zejména o malé misky, v nichž jsou saláty nebo polévky, ale také o pivo, které je točeno do PET lahví. „V jeden čas se staly úzkoprofilovým zbožím a bylo zapotřebí je intenzivněji shánět,“ dodal Mokrý s tím, že pro doplnění jejich zásob dojížděl přímo do továrny.

Sečteno, podtrženo – pandemie zvýšila spotřebu plastů až o 30 procent. U jednorázových rukavic a nádobí dokonce o tři čtvrtiny. Poznali to i výrobci polyetylenu a dalších plastů, z nichž vznikají obaly nebo ochranné pomůcky.

Podle prvních odhadů přibylo mírně i odpadu v popelnicích. „Vzhledem k faktu, že lidé zůstávali doma a vařili si sami, stouplo množství směsných komunálních odpadů. Každý nakupoval zásoby potravin a je zřejmé, že se k tomu váže obrovské množství obalových materiálů,“ vysvětlila ředitelka Institu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová.

Materiálová revoluce se blíží

Už v příštím roce chce EU nahradit jednorázové plasty jinými materiály. Do budoucna počítá i s vyšší recyklací.

Například v řetězci McDonald's vyřešili problém s plastovými brčky tím, že je nahradili papírovými. „Zákazníkům chvilku trvá, než si zvyknou na něco nového. Je to prostě jako s každou novinkou,“ řekla ředitelka PR a komunikace Zuzana Svobodová.

Česká legislativa musí omezení jednorázových plastů teprve převzít. Část poslanců v ní chce vrátit do hry i povinné zálohování PET lahví.