Sněmovna schválila zákaz plastových příborů, talířů a brček

UDÁLOSTI: Dlouho avizovaný konec plastů na jedno použití je tady (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna schválila zákon o dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí. Podle něj by měla být výroba a prodej jednorázových plastových příborů, talířů, brček nebo i plastových tyček k balonkům v Česku zakázána v souladu s předpisy Evropské unie. Normu nyní dostane ke schválení Senát.

Zákaz vybraných plastových výrobků bude účinný až od poloviny příštího roku. Původně se tak mělo stát již loni v červenci. Návrh podobný tomu, který nyní prošel sněmovnou, připravila již předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). Bývalá sněmovna jej ale do konce volebního období nestihla projednat. Nakonec se tedy nestihla ani varianta, že by byl zákaz účinný od letošního července.

Zákon přitom nebyl nijak zvlášť kontrovezní. Pro jeho schválení hlasovalo 113 poslanců ze všech sněmovních stran, přičemž před závěrečným schvalováním vystoupili pouze ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) a její předchůdce Richard Brabec (ANO).

Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky, mezi něž patří také nápojová míchátka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky a krabičky na jídlo z expandovaného polystyrenu. Ministryně Hubáčková je přesvědčena, že to nebude mít dramatický dopad. „Sice se zakazují plastové příbory, ale již nyní se velmi často můžete potkat s typem z přírodního materiálu který zakázán není,“ poukázala.

Z dat Eurostatu vyplývá, že v roce 2019 po sobě každý obyvatel EU nechal v průměru 34,4 kilogramu plastového odpadu. Za deset let se jeho množství zvýšilo téměř o čtvrtinu. Recyklace se dočkaly jen asi dvě pětiny tohoto odpadu – 14,1 kilogramu na osobu. Podle ministerstva životního prostředí by se nově měla snížit spotřeba daných plastových výrobků o zhruba 1,77 miliardy kusů za rok.

Zákon také uvádí požadavky na část výrobků z plastu. V případech určitých produktů, například hygienických vložek, tamponů, vlhčených ubrousků či tabákových výrobků s filtry, musí výrobci uživatele informovat o tom, jak se jich po použití správně zbavit.

Výrobci některých produktů také musí uživatele upozornit na dostupnost opakovaně použitelných alternativ. Výrobci budou muset také označovat výrobky z plastů jednotným značením. Týkat se to bude cigaret s filtry, samostatných filtrů, vlhčených ubrousků, hygienických pomůcek a kelímků.

Odpovědnost výrobců

Zákon posiluje rovněž takzvanou rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Výrobci cigaret se budou muset podílet na nákladech za úklid cigaretových nedopalků a jiného plastového odpadu v obcích.

Spolupráce výrobců s obcemi by měla fungovat prostřednictvím kolektivních systémů, obce tak získají finanční příspěvky na úklid. Do roku by výrobci měli takto pomoci podle poslaneckých úprav minimálně třicet procentům obcí, do dvou let šedesát procentům a do tří let alespoň devadesát procentům obcí.

Plnění nového zákona mají kontrolovat Česká obchodní inspekce, Státní potravinářská a zemědělská inspekce a krajské hygienické stanice.

Návrh také obsahuje cíle pro zpětný odběr plastových nápojových obalů. V roce 2025 to má být sedmdesát sedm procent hmotnosti obalů uvedených v daném roce na trh nebo do oběhu, v roce 2029 až devadesát procent. Česko už nyní podle poslankyně ANO a bývalé náměstkyně ministra životního prostředí Bereniky Peštové třídí zhruba osmdesát procent nápojových PET lahví, což je jeden z nejlepších výsledků v Evropské unii.

Ministerstvo uvedlo, že na podporu přechodu na alternativy jednorázových plastových výrobků v poslední dotační výzvě dalo 60 milionů korun. Z nového programového období Operačního programu Životní prostředí pro období let 2021 až 2027 půjde na podporu přechodu na oběhové hospodářství 7,1 miliardy korun.

Poslanci snížili na polovinu pokuty, které by hrozily výrobcům za porušení zákona. Maximální pokuta deset milionů korun se tak snížila na pět milionů korun.

Dobrovolné zálohování plastových lahví

Sněmovna také schválila novelu zákonů navazujících na normu o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí. Podle ní zůstane zálohování plastových lahví nadále dobrovolné. Plastové nápojové lahve budou muset být do roku 2025 vyrobeny z jedné čtvrtiny z recyklovaného plastu, v roce 2030 až z třiceti procent. Nádoby do objemu tří litrů s víčky z plastu budou muset mít tyto uzávěry připevněny k výrobku. Novelu nyní dostane ke schválení Senát.

Proti povinnému zálohování se postavil bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), podle něhož by zálohované plastové lahve musely být před dalším použitím přetaveny na nové stejně jako lahve z kontejnerů.

Povinné zálohování PET lahví prosazuje iniciativa výrobců nápojů, podle nichž bez tohoto opatření nebude možné naplnit unijní cíl zvýšit zpětný odběr do roku 2029 až na devadesát procent hmotnosti tohoto typu obalů uvedených ročně do oběhu. Ve žlutých odpadových kontejnerech nyní končí zhruba tři čtvrtiny lahví.