TÉMA

Jana Hamplová

V centru Prahy se konal protest „proti bídě“, demonstrovalo se i před Strakovou akademií

Na Václavském náměstí v Praze proběhla v neděli odpoledne „demonstrace proti bídě“, akci pořádala mimoparlamentní strana PRO. Po projevech před Národním muzeem se účastníci vydali na pochod ke Strakově akademii. Protest se vyslovoval proti vládní politice i českému členství v euroatlantských strukturách.
16. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 20:18|

Nejsem rasistka, byla to neobratná zkratka, uvedla senátorka k výroku o segregaci romských dětí

Můj výrok, že Česko by možná mělo zřídit třídy pro romské děti, nebyl rasistický, uvedla v pořadu Události, komentáře senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Přiznala, že se v projevu vyjádřila nešťastně a její slova mohla být chápána špatně. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková poté zdůraznila, že jakákoliv rasová segregace ve vzdělávání je nepřijatelná.
3. 4. 2023|

Senátoři podpořili zvýšení příspěvku na mobilitu

Vodáci zřejmě nebudou od příští sezony pokutováni za plavbu pod mírným vlivem alkoholu na vybraných úsecích tuzemských řek. Novelu ve čtvrtek schválil Senát beze změn. Změnu ještě čeká podpis prezidenta. Horní komora také schválila zákon, který při zakázkách zvýhodní nízkoemisní vozidla. Naopak zamítla návrh na zavedení místní příslušnosti exekutorů podle krajů. Senátoři zároveň souhlasili se zvýšením příspěvku na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 20:07|