V centru Prahy se konal protest „proti bídě“, demonstrovalo se i před Strakovou akademií

Události: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí v Praze (zdroj: ČT24)

Na Václavském náměstí v Praze proběhla v neděli odpoledne „demonstrace proti bídě“, akci pořádala mimoparlamentní strana PRO. Po projevech před Národním muzeem se účastníci vydali na pochod ke Strakově akademii. Protest se vyslovoval proti vládní politice i českému členství v euroatlantských strukturách.

Organizátor demonstrace a předseda strany PRO Jindřich Rajchl řekl, že demonstranti nechtějí sundávat ukrajinskou vlajku z Národního muzea; právě pokus o odstranění ukrajinských barev z muzejní instituce přitáhl pozornost k podobné demonstraci, kterou PRO v centru Prahy pořádalo v březnu

Podstata protestu byla podle Rajchla namířená proti současné vládě premiéra Petra Fialy (ODS) a tomu, jak řeší aktuální ekonomickou situaci země. Mezi řečníky byli mimo jiné předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, choreograf Petr Zuska, předseda Českého svazu letectví Václav Vašek nebo právník a někdejší zdravotnický expert Pirátů Ondřej Dostál.

Řečníci kritizovali vládu mimo jiné kvůli nedostatku některých léků, plánovanému zrušení letiště v Líních u Plzně, cenám energií nebo deficitu státního rozpočtu. Dále pak za podporu Ukrajiny zbraněmi nebo členství Česka v NATO. Video se zdravicí poslala senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé).

Protestující se odebrali k sídlu vlády

Podle informací ČTK bylo náměstí hustě zaplněné po Opletalovu ulici a ve střední části stáli lidé až k Jindřišské ulici. Protestující měli české vlajky a transparenty s nápisy jako „Pryč z NATO“, „Ne válce“ nebo „prolhaná vláda a média“. Při skandování nejčastěji volali po demisi vlády, kterou Rajchl označil za sebranku.

„Jsme připraveni jako vláda jednat, jsme připraveni jako vláda naslouchat zájmům, ať už sociálních partnerů, nebo různých sociálních skupin, ale jestli si někdo myslí, že budeme jednat pod tlakem a budeme ustupovat jenom proto, že někdo vyjde do ulic, tak to určitě dělat nebudeme,“ uvedl na adresu demonstrantů premiér Fiala.

Demonstranti následně zamířili ke Strakově akademii. Během odchodu z náměstí se podle informací ČT odehrála slovní potyčka mezi protestujícími a jejich názorovými odpůrci. Incident se obešel bez policejního zásahu. Samotný pochod trval zhruba hodinu. Při příchodu k vládní budově, kterou hlídali policisté, skandovali „demisi“ nebo „hanba vládě“. Kolem Strakovy akademie chtěli vytvořit lidský řetěz, k tomu však nakonec nedošlo.

Skládací židle a spací pytle

Zhruba půl hodiny po příchodu demonstrantů vystoupili organizátoři demonstrace s dalšími projevy. Kritizovali v nich kabinet za plánované rušení poboček pošt, za zavedení datových schránek podnikatelů nebo za plán na zavedení korespondenční volby.

Vyzývali také k tomu, aby protestující zůstali u sídla vlády přes noc, aby podepisovali petice a aby dali straně PRO šanci v evropských volbách. Na místě ještě večer zůstávalo několik stovek lidí. Desítky účastníků mají skládací židle a spací pytle a jsou odhodlaní zůstat před budovou přes noc na pondělí. 

Podle policejního prezidenta Martina Vondráška na akci dohlíželi kromě uniformovaných policistů také jejich kolegové v civilu. Jednalo se zhruba o dvě stě policistů a třicet příslušníků antikonfliktního týmu, jejich hlavním cílem bylo předcházet případným střetům, dodal mluvčí Daněk. Do Prahy přijely i policejní posily z jiných krajů, šlo především o členy antikonfliktního týmu.

Zhruba hodinu po zahájení akce na Václavském náměstí policisté předvedli jednoho muže, který po demonstrantech hodil plechovku.  

Demonstranti nejsou názorově jednotní, říká politolog

Protestu se podle politologa Miloše Gregora z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně účastnili lidé, kterým jsou mnohdy cizí demokratické hodnoty a principy. Uvedl to ve vysílání ČT24. „Chodí tam lidé, kteří o sobě říkají, že jsou nespokojení s tím, jak si stávající vláda počíná v době energetické krize nebo vysoké inflace,“ popsal Gregor.

Pavel Maškarinec z Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem doplnil, že demonstranti nejsou podle něj názorově jednotní. „Je tam část obyvatel, kteří se opravdu obávají o svou budoucnost,“ doplnil politolog Maškarinec.