TÉMA

Hutnictví

30 let zpět: Cesta Václava Klause do regionů

První cesta Václava Klause do regionů ve funkci českého premiéra vedla na severní Moravu. Premiér se mimo jiné setkal se členy krizového štábu Moravskoslezského sdružení FOS pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu. Ti zaslali premiérovi 4. září pět požadavků podmíněných ultimátem, že nebudou-li vyřešeny právě do 10. září, bude v ostravsko-karvinském revíru vyhlášena stávková pohotovost. Podle Václava Klause se přesto nejednalo o jediný ani hlavní, důvod jeho cesty na severní Moravu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 9. 2022|

Průmysl v červenci zpomalil, automobilkám se dál dařilo

Průmysl v Česku v červenci zpomalil meziroční růst na 0,8 procenta z červnových 2,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce nižší o 0,3 procenta, což bylo mimo jiné ovlivněné i čerpáním celozávodních dovolených. Červencové výsledky ukazují podle analytiků na blížící se recesi. Ke zhoršení situace podle nich dále přispěje energetická krize.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 17:08|

Pracují v hutním průmyslu i sociálních službách. Někteří bývalí zaměstnanci karvinských dolů ale své místo ještě hledají

Stali se z nich řidiči, ošetřovatelé i elektrikáři. Přesně před rokem museli někteří karvinští horníci opustit své zaměstnání. Těžba v Dole Darkov skončila 23. února 2021 symbolickým vyvezením posledního vozíku černého uhlí. Následně 27. února ukončil provoz také karvinský Důl ČSA. Bývalým zaměstnancům pomáhá i projekt Nová šichta. Situace dopadla i na regionální trh práce.
23. 2. 2022|

Ostravská huť Liberty sníží na čas výrobu oceli o pětinu. Propouštění nechystá

Ostravská huť ze skupiny Liberty Steel (do nedávna z ArcelorMittalu) dočasně sníží výrobu oceli o 20 procent. Pokles produkce neovlivní zaměstnanost, ale pracovníci budou ve větší míře čerpat dovolené nebo se přesunou na jiné činnosti. Firma pokles výroby zdůvodňuje růstem cen surovin i povolenek CO2 a také dovozem oceli ze zemí mimo Evropskou unii, který považuje za neférový.
16. 7. 2019Aktualizováno16. 7. 2019, 15:58|