Odbory průmyslu chtějí růst mezd o sedm až deset procent

Tisková konference průmyslových odborů (zdroj: ČT24)

Průmyslové odbory budou pro příští rok vyjednávat o růstu mezd o sedm až deset procent, sdělil po jednání Průmyslové aliance odborových svazů šéf nejpočetnějšího svazu KOVO Roman Ďurčo. V některých oborech jako energetika či chemie budou odboráři požadovat po zaměstnavatelích zřejmě i vyšší přidání. Odbory pracovníků průmyslu už také neodmítají návrh na další růst důchodového věku nad 65 let, svaz KOVO navrhuje ale mírnější posouvání než projednávaná vládní reforma penzí, a to o měsíc ročně. Organizace také státu doporučily zvážení investičních pobídek pro huť Liberty Ostrava.

„Dokázali jsme se v rámci průmyslové aliance a svazů, které v těchto odvětvích působí, shodnout na nárůstu, který budeme v kolektivním vyjednávání prosazovat pro rok 2025, a to v rozmezí sedm až deset procent. Samozřejmě odborový svaz ECHO, který zastupuje zaměstnance energetiky a chemického průmyslu, se bude snažit mířit na číslo vyšší,“ řekl šéf svazu ECHO Karel Klusák. Zmínil vyšší nároky na pracovníky kritické infrastruktury státu, v energetice či chemickém průmyslu kvůli přechodu na nové technologie.

Podle předsedy svazu pracovníků oděvního, textilního a kožedělného průmyslu Ondřeje Habarta odboráři v textilním průmyslu začali vyjednávat o vyšší kolektivní smlouvě. Požadují sedmiprocentní růst mezd a zachování zaručených mezd.

Odchod do důchodu

Věk odchodu do důchodu by se měl podle KOVO zvyšovat jen o měsíc ročně, podobně jako navrhují demografové. „Určitě jsme pro návrh demografů, aby varianta byla sociálně únosnější, aby byl nárůst věku zhruba o polovinu (proti reformě),“ řekl Ďurčo. Dodal, že svůj návrh o navyšování věku o měsíc poslal svaz KOVO minulý týden ministrovi práce Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Podle předáka svazu KOVO záměr podporují tři vládní strany, a to lidovci, STAN a Piráti.

Návrh má podporu i odborového svazu Stavba. „Samozřejmě podporujeme snahu zmírnit prodlužování věku odchodu do důchodu, pokud se nepodaří navyšování zastavit. Ve stavebnictví máme velmi těžké profese. Neumím si zatím osobně představit, že by zedník, pokrývač, tesař a podobně pracovali po šedesátém pátém roce věku. To ještě ukáže čas. Věřím, že se podaří i tady udělat nějaký dobrý kompromis,“ zmínil předák svazu Stavba Pavel Zítko.

Důchodový věk v Česku roste už léta. U mužů se posouvá ročně o dva měsíce, u žen obvykle o čtyři. Na 65 let by se měl dostat ve 30. letech. Podle projednávané vládní reformy by navyšování mělo pokračovat, a to nejvýš o dva měsíce ročně. Dobu nástupu do penze by se měli dozvědět lidé ve svých padesáti letech. Důchod by měl trvat v průměru 21,5 roku. Věková hranice by se posouvala nepravidelně – některým ročníkům vůbec, jiným o dva měsíce. Demografové navrhují pravidelné pomalejší zvedání o měsíc ročně tak, aby člověk trávil v penzi čtvrtinu života.

Stav Liberty Ostrava

Podle průmyslových odborů by měl stát zvážit investiční pobídky pro huť Liberty Ostrava při jejím převzetí novým investorem. Prodloužit by měl případně také poskytování náhradních mezd pracovníkům, aby z podniku neodcházeli a mohla se pak znovu zahájit výroba, řekl Ďurčo.

„Nevíme, v jaké kondici jsou zařízení, která delší dobu nefungují. Je tam vyhaslá vysoká pec. Každý zásah bude enormně drahý... Když se bavíme o investičních pobídkách – nechtěl bych je úplně specifikovat. Je otázkou, jakým způsobem bude chtít nový investor provozovat novou huť. Jestli zachová celou výrobu, budou potřeba velké investice,“ uvedl také Ďurčo. Dodal, že pokud by se část výroby zrušila, měl by stát zajistit rekvalifikace a další podpůrný program zaměstnancům.