Průmysl i stavebnictví jsou dál v útlumu

Průmyslová produkce v Česku v červnu zrychlila meziroční pokles na 3,4 procenta, v květnu se snížila o 3,2 procenta. V meziměsíčním srovnání byl výkon českého průmyslu o 0,7 procenta vyšší. Hodnota nových zakázek oproti loňskému červnu vzrostla o 4,1 procenta. Stavební výroba v Česku dál klesá. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„Meziroční pokles průmyslové produkce v červnu ovlivnila zejména vyšší srovnávací základna, a to především ve výrobě motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků a zařízení. Pokračoval také dlouhodobý pokles ve výrobě strojů a zařízení a výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Naopak kladně k meziročnímu tempu nejvíce přispěla výroba a rozvod elektřiny a plynu i chemický a potravinářský průmysl. Vysoká tempa růstu v oděvním a kožedělném průmyslu byla podle ČSÚ ovlivněna zejména nízkou loňskou srovnávací základnou.

Hodnota nových zakázek v červnu ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 4,1 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 4,8 procenta, ty z tuzemska o 2,8 procenta. Ve srovnání s květnem byla hodnota nových zakázek vyšší o 6,1 procenta.

Nové průmyslové zakázky přibyly zejména ve výrobě motorových vozidel. Jejich hodnota se podle statistiků v tomto odvětví zvýšila meziročně o více než desetinu. „Nové dlouhodobé zakázky byly uzavřeny v podnicích vyrábějících ostatní dopravní prostředky a zařízení, zejména kolejová vozidla,“ dodala Marta Ortová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Pokles zakázek pokračoval kvůli snížené poptávce a produkci ve výrobě strojů a zařízení a výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v červnu meziročně snížil o 2,1 procenta.

Analytici: Čekání na dobré zprávy se prodlužuje

Průmyslová výroba v červnu v meziročním srovnání klesla podle analytiků čtvrtý měsíc v řadě, tempo poklesu tak dále zrychluje. Mírný pokles českého průmyslu očekávají za celý letošní rok.

Červnová čísla potvrdila dřívější signály, že se tuzemský průmysl potýká se slabou výrobou a setrvává v recesi, uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Pokud je podle něj na aktuálních číslech něco pozitivního, tak by to mohl být růst nových zakázek zejména ze zahraničí a skutečnost, že v příštích měsících odezní vysoká srovnávací základna u automobilů, takže by se meziroční čísla měla zlepšit.

„Čekání na dobré zprávy z průmyslu se dále prodlužuje. Po zoufalém květnu nastalo jen kosmetické zlepšení a od začátku letošního roku průmysl zůstává v červených číslech, když zatím stačil klesnout o 0,5 procenta,“ doplnil analytik Cyrrusu Vít Hradil. Proti výkonu z ledna 2020 před pandemií covidu-19 zaostává o 0,6 procenta a momentálně podle Hradila produkuje zhruba stejně jako v polovině roku 2017.

„Červnový pokles průmyslu není s ohledem vývoj měkkých ukazatelů v podobě sentimentu nebo Indexu nákupních manažerů PMI žádným překvapením,“ souhlasil analytik Banky Creditas Petr Dufek. Propad o 3,4 procenta je podle něj do jisté míry ještě docela dobrý výsledek, protože ve srovnání s květnem vlastně výroba mírně vzrostla.

Stavěly se méně domy i silnice

V útlumu je rovněž stavební výroba. V červnu zrychlil její meziroční propad na 10,2 procenta po květnovém poklesu o 6,8 procenta. Podobným tempem jako celé stavebnictví se snížila produkce pozemních i inženýrských staveb. V meziměsíčním srovnání byla česká stavební výroba nižší o 0,8 procenta.

V pozemním stavitelství, tedy stavbách budov, výroba proti loňskému červnu klesla o 10,4 procenta. Produkce v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, byla meziročně nižší o deset procent.

Zahájených a dokončených bytů bylo v červnu ale meziročně více, naopak o 5,6 procenta klesla orientační hodnota staveb, na které bylo v červnu vydáno stavební povolení, dosáhla hodnoty 41,2 miliardy korun.

V červnu se začalo stavět 2704 bytů, což bylo o 9,3 procenta více než před rokem. Vývoj kladně ovlivnila zahájená výstavba bytů v bytových domech a po více než dvou letech meziročně mírně rostl také počet zahájených bytů v rodinných domech, uvedla Drahomíra Dušková z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Počet bytů, které byly dostavěny, se meziročně zvýšil o 10,5 procenta na 2704. Podle statistiků byl meziroční růst napříč všemi kategoriemi.

Velký problém v odvětví

Stavebnictví se tak nadále podle analytiků nachází v krizi. Domnívají se, že zatím ho zachraňují státní investice hlavně do dálniční sítě, objemy tržeb z předchozích let v něm ale zatím nejsou a v letošním roce je ani nelze očekávat. Podle některých analytiků bude činit letošní propad 1,4 procenta, podle jiných je letošní výkon tragický a pokud skončí propadem do pěti procent, bude to možné považovat za úspěch.

„Další vývoj ve stavebnictví bude záviset i na tom, jak se stát popere s problematickým digitálním stavebním řízením, jehož snížená propustnost nových staveb přináší ekonomice miliardové ztráty. Pokračující nejistota může nové stavby odložit klidně o tři čtvrtě roku až do jara roku 2025,“ poznamenal partner poradenské společnosti PwC ČR Petr Smutný.

Vývoj vydaných stavebních povolení nedává podle ekonoma Komerční banky Martina Gürtlera moc nadějí na oživení produkce v nejbližších měsících. „V meziročním vyjádření pokles dosáhl 1,9 procenta. Za prvních šest měsíců letošního roku bylo vydáno zhruba 37 tisíc stavebních povolení, tedy asi o dva tisíce méně než za stejné období loni. V letech 2021 a 2022 však bylo za první pololetí povoleno přibližně 44 tisíc staveb, tedy oproti letošku o zhruba pětinu více. Hranici 40 tisíc vydaných povolení za prvních šest měsíců roku překročil dokonce i pandemický rok 2020, který byl poznamenám plošnými uzávěrami ekonomiky, které zahrnovaly i stavební úřady,“ upozornil Gürtler.