TÉMA

Hun Sen

Lídr kambodžské opozice Kem Sokha dostal 27 let domácího vězení

Soud udělil trest 27 let domácího vězení za vlastizradu prominentnímu kambodžskému opozičnímu politikovi Kemu Sokhaovi. Soudce Koy Sao rovněž prohlásil, že Sokha se nesmí ucházet o politickou funkci ani hlasovat ve volbách.
3. 3. 2023|

Mezinárodní tribunál svým posledním verdiktem potvrdil doživotí pro vůdce Rudých Khmerů

Speciální tribunál zřízený, aby soudil vůdce komunistických Rudých Khmerů, ve čtvrtek potvrdil rozsudek doživotního vězení pro posledního žijícího vůdce této organizace Khieu Samphana. Bývalý premiér byl odsouzen za genocidu roku 2018 a proti verdiktu se odvolal. Tento týden tribunál ukončí po šestnácti letech svoji činnost, jedná se tedy o jeho poslední verdikt.
22. 9. 2022|

Myanmarská junta popravila čtyři lidi včetně spolupracovníka Su Ťij

Myanmarská vojenská vláda popravila čtyři muže odsouzené k trestu smrti, včetně dvou prodemokratických aktivistů, které dříve obvinila na základě protiteroristického zákona. Ve skupině je i bývalý poslanec Národní ligy pro demokracii (NLD) a blízký spolupracovník svržené vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Jedná se o první popravu v této jihovýchodní asijské zemi za desítky let. Zpráva vyvolala pobouřené reakce ochránců lidských práv včetně organizací Human Rights Watch (HRW) nebo Amnesty International (AI).
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 22:14|

V Kambodži slavili výročí zisku nezávislosti na Francii

Král Norodom Sihamoni, vládní představitelé a tisíce lidí se zúčastnili oslav Dne nezávislosti Kambodžského království v hlavním městě Phnompenhu. Norodom Sihamoni získal v sedmdesátých letech vzdělání v bývalém Československu, kde se naučil dobře mluvit česky, čímž je mezi nynějšími zahraničními státníky neobvyklý. Aktuálních oslav se nemohl zúčastnit premiér země, Hun Sen, který prochází covidovou karanténou. Kambodža si letos připomněla šedesáté sedmé výročí nezávislosti na Francii, kterou získala v roce 1953.
9. 11. 2020|

Čína a Kambodža uzavřely tajnou dohodu o námořní základně, píše americký tisk

Čína bude moci umístit své ozbrojené síly na námořní základně v Kambodži. Umožňuje to tajná dohoda těchto zemí. Takové ujednání by Číně poskytlo větší schopnost prosazovat sporné územní nároky a ekonomické zájmy v Jihočínském moři, což by ohrozilo spojence USA v jihovýchodní Asii. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to uvedl list The Wall Street Journal (WSJ), představitelé Číny a Kambodže ale existenci dohody odmítli.
22. 7. 2019|