Lídr kambodžské opozice Kem Sokha dostal 27 let domácího vězení

Soud udělil trest 27 let domácího vězení za vlastizradu prominentnímu kambodžskému opozičnímu politikovi Kemu Sokhaovi. Soudce Koy Sao rovněž prohlásil, že Sokha se nesmí ucházet o politickou funkci ani hlasovat ve volbách.

Opoziční politik byl zatčen v roce 2017 kvůli obvinění ze spiknutí se Spojenými státy s cílem svrhnout Hun Sena, který vládl Kambodži posledních téměř čtyřicet let.

USA proces označují za vykonstruovaný, stejně jako obvinění z pokusu svrhnout vládu. Americký velvyslanec v Kambodži podle agentury AFP výsledek řízení označil za „justiční omyl“.

Autokratický premiér Hun Sen je v Kambodži u moci od roku 1985. V mládí bojoval v jednotkách ultrakomunistických Rudých Khmerů krutého diktátora Pol Pota. V bojích o Phnompenh v jejich řadách přišel o oko a částečně ochrnul. Při dlouhodobém léčení v nemocnici přehodnotil své názory, rozešel se s polpotovci a v červnu 1977 se připojil ke kambodžským provietnamským silám, které na jaře 1978 zahájily povstání proti Polpotovu genocidnímu režimu.

V roce 2020 Sen vzkázal svým odpůrcům, že jestliže chtějí převzít moc, musí si počkat na svůj příští život. Opoziční Kambodžská národní strana záchrany (CNRP), v jejímž čele stál Sokha, byla rozpuštěna v roce 2017 a 118 jejích členů dostalo zákaz činnosti na pět let.