TÉMA

Honolulu

Počet obětí ničivých požárů na Havaji stoupá. Čerpací stanice a přístavní sklady explodovaly

Počet obětí ničivých lesních požárů na ostrově Maui vystoupil na 55, oznámily v pátek havajské úřady. Ty už začaly evakuovaným obyvatelům umožňovat návrat do zdevastovaného města Lahaina. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až sedmnáct set budov. Škody na majetku se podle něj vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí. Mnoho dalších se stále pohřešuje. Obyvatele ostrova před nebezpečím nevarovaly sirény, kterých má přitom Havaj hustou síť. Na Maui jsou i Češi, dle ministerstva jsou v pořádku.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 23:50|

Požár na Havaji má šest obětí, hoří druhý největší ostrov Maui

Na druhém největším havajském ostrově Maui se šíří lesní požáry, které si vyžádaly nejméně šest mrtvých a dvě desítky zraněných, informovala ve středu agentura AP s odkazem na starostu města Lahaina Richarda Bissena. Oheň přiměl k evakuaci stovky lidí, z nichž někteří před živlem prchali do oceánu. Plameny poničily část historické Lahainy na západě, hoří ale také v hornatém středu ostrova a na sousedním „Velkém ostrově“ Havaj. Média informují o lidech s popáleninami a „apokalyptických“ scénách.
9. 8. 2023|

Havajské ostrovy zasáhlo zemětřesení o síle 6,1 stupně

Havajské ostrovy zasáhlo zemětřesení o síle 6,1 stupně, informovala v noci na pondělí americká geologická služba USGS. Nebyli nahlášeni žádní ranění, napsala agentura AP.
11. 10. 2021|

Před půlstoletím vzlétla mise Apollo 15. Na Měsíci našla důkazy o tom, jak vznikl

Let americké kosmické lodi Apollo 15, který odstartoval před padesáti lety (26. července 1971), byl devátým pilotovaným letem v programu Apollo a současně čtvrtou návštěvou astronautů na Měsíci. Vylepšení rakety Saturn V a lunárního modulu umožnilo oproti předchozím expedicím zůstat na Měsíci déle a také s sebou vzít terénní vozidlo pro několikakilometrové přesuny.
26. 7. 2021|

Na základně Pearl Harbor útočil námořník. Zastřelil dva lidi

Útočník na americké vojenské základně Pearl Harbor na Havaji zastřelil dva lidi a jednoho dalšího zranil. Poté spáchal sebevraždu. Oznámila to americká armáda. O motivu činu se úřady nezmínily, píše agentura Reuters.
5. 12. 2019|