TÉMA

Herbicid

Evropská komise uvedla, že prodlouží o deset let licenci pro používání glyfosátu

Evropská komise (EK) oznámila, že prodlouží licenci pro používání pesticidu glyfosátu o dalších deset let. Bude ale potřeba dodržet nové podmínky a omezení, uvedla komise ve svém prohlášení. EK reagovala na čtvrteční  hlasování v odvolacím výboru, kde se zástupci členských států na návrhu, zda licenci prodloužit, opět neshodli.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 15:42|

Běžné přípravky proti plevelu svědčí bakteriím odolným vůči antibiotikům, naznačili vědci

Používání herbicidů může v půdě zvýšit množství bakterií, jež jsou odolné vůči antibiotikům. Poukázala na to nová studie, kterou publikoval odborný časopis Molecular Biology and Evolution. Problém podle vědců může představovat i malé množství těchto přípravků.
20. 2. 2021|

Bayer zaplatí jedenáct miliard dolarů za urovnání sporů kvůli přípravku Roundup

Za urovnání sporů o přípravek Roundup, který podle amerických stěžovatelů způsobuje rakovinu, zaplatí společnost Bayer odškodné 10,9 miliardy dolarů (zhruba 259 miliard korun). Německý agrární a farmaceutický koncern to oznámil ve středu. Kontroverzní přípravek vyrábí americká firma Monsanto, kterou Bayer v roce 2018 koupil za více než šedesát miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Nyní oznámeným krokem chce ukončit vleklé právní spory.
24. 6. 2020|

V jednorázových plenách ve Francii odhalily testy nebezpečné látky. Vážné nebezpečí ale dětem nehrozí

Francouzské úřady jako první na světě oficiálně zkoušely zdravotní závadnost dětských plen na jedno použití. Testy přitom prokázaly, že v nich obsažené chemické látky včetně herbicidu glyfosátu překročily povolené normy. Bezprostřední vážné nebezpečí podle vlády dětem zatím nehrozí. Kabinet přesto vyzval výrobce, aby do patnácti dnů předložil plán, jak pleny škodlivých látek zbavit.
23. 1. 2019|