TÉMA

Etologie

I samotářské šelmy mají nečekané sociální schopnosti, ukázal výzkum

Velké kočky, od tygrů po gepardy, od sebe dokážou rozlišit známé a neznámé lidské hlasy. Přírodovědci to popsali ve studii, která naznačuje, že i zvířata vyhýbající se skupinovému životu mají sociální dovednosti.
20. 2. 2024|

Kočky požírají dva tisíce živočišných druhů, včetně stovek ohrožených

Kočky jsou sice zbožňovanými společníky lidí, ale také velmi efektivními zabijáky. Podle nové studie univerzity v americkém Auburnu žerou více než dva tisíce druhů živočichů po celém světě, včetně stovek ohrožených.
13. 12. 2023|

Majestátní a vyrovnaní. Vědci popsali základní škály tygřích vlastností

Literatura i mytologie tygry ráda vykresluje jako lstivé bestie, které nepřátele porážejí nejen svou silou, ale také mazaností. Nový výzkum teď naznačuje, že to není výmysl, protože vědci identifikovali dva základní aspekty tygřích osobností – majestátnost a vyrovnanost.
6. 4. 2023|

Proč psi naklánějí hlavu? Vědci narazili na otázku, nad kterou zatím tápou

Přestože jsou psi nejdéle domestikovaná zvířata a lidstvo po jejich boku strávilo už desítky tisíc let, stále toho i nich spoustu nevíme. Na novou otázku narazili vědci zcela náhodou.
29. 12. 2022|

Vědci změnili chování křečků tím, že jim přepsali geny. Stala se z nich společenská zvířata

Vědci ze Georgijské státní univerzity upravili genetiku křečků zlatých ve snaze zasáhnout do toho, jak hlodavci reagují. Při experimentu zjistili, že biologie sociálního chování může být výrazně složitější, než se předpokládalo.
17. 5. 2022|