TÉMA

Ernst & Young

Policie odložila kauzu výběru poradce na mýtný tendr. Manipulaci nezjistila

Pražští policisté odložili kauzu výběru poradce na soutěž o nový mýtný systém. Nenašli žádné důkazy, že by se zakázkou někdo manipuloval. ČT to zjistila z policejního usnesení o odložení případu. V tendru vyhrála nejdražší ze čtyř nabídek, podezření vzbuzovaly i pochybné studie a údajný střet zájmů jednoho ze členů hodnoticí komise. Kriminalisté ale trestný čin nezjistili. Ministerstvo dopravy soutěž loni v létě po zásahu antimonopolního úřadu zrušilo.
12. 1. 2024|

Reportéři ČT: Nový tendr na mýto je ohrožen. Stát vybral podezřelého poradce

Stát díky mýtu získává miliardy na stavbu a opravu silnic. Jeho výběr má zajištěný už jen na šest let, a tak musí řešit, co bude dál. V minulosti stát nového provozovatele nestihl vybrat včas a jednu z největších státních zakázek opakovaně provázely závažné pochybnosti. A nejinak je tomu i tentokrát. Stát vybral poradce, který mu měl pomoct připravit nový tendr. Ten je teď ale podezřelý, že podváděl. Pro Reportéry ČT natáčeli Zuzana Černá a Michael Fiala.
23. 5. 2023|

Energie na trhu zlevňují, dodavatelé nabízí tarify s cenami pod vládním stropem

Dodavatelé energií reagují na příznivý vývoj na energetickém trhu a začínají nabízet tarify s cenami, které jsou nižší, než je vládou stanovený strop. A to jak u plynu, tak i u elektřiny. Levnější plyn teď nabízí klientům největší český dodavatel Innogy a také společnost E.ON, další se plánují v nejbližší době přidat. Podle odborníků si mají ale lidé dát pozor na to, na jak dlouhou dobu smlouvy podepisují, dlouhé fixace jsou totiž v tomto případě spíš nevýhodné, cena plynu by se měla v dalších letech snižovat.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 21:42|

Je třeba najít správný mix, shodli se Kuchař a Nacher v souvislosti s možným zdaněním energetických firem

Vláda zvažuje zdanění energetických společností. Pro pomoc lidem s vyššími cenami energií by mohla podle odborníků také využít dividendy ČEZu. Člen sněmovního rozpočtového výboru a místopředseda poslaneckého klubu STAN Jan Kuchař v 90'ČT24 řekl, že by se měl zvolit správný mix, aby to pomohlo nejvíce lidem. S tím souhlasí také poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. Oba se shodli také na tom, že v současné situaci by nebylo dobré vrátit superhrubou mzdu.
10. 8. 2022|

Ministerstvo vnitra spustilo webový portál pro elektronické petice, funguje od začátku února

Lídé v Česku mají nově jednodušší cestu k zakládání a podepisování petic na internetu. Ministerstvo vnitra spustilo oficiální nástroj nazvaný ePetice, v provozu je od začátku února. Přihlašuje se do něj podobně jako do datové schránky.
9. 2. 2022|

Ve Španělsku se kvůli krachu Thomase Cooka zavře pět set hotelů

Ve Španělsku bude kvůli krachu cestovní kanceláře Thomas Cook muset okamžitě zavřít na pět set hotelů. A pokud vláda v Madridu nepřijme žádná opatření, bude jich ještě víc, řekl v rozhovoru s ekonomickým deníkem Cinco Días prezident španělské konfederace hotelů a turistických ubytoven Juan Molas.
1. 10. 2019|