Ministerstvo vnitra spustilo webový portál pro elektronické petice, funguje od začátku února

Události: Elektronické petice na vládním portálu (zdroj: Události ČT)

Lídé v Česku mají nově jednodušší cestu k zakládání a podepisování petic na internetu. Ministerstvo vnitra spustilo oficiální nástroj nazvaný ePetice, v provozu je od začátku února. Přihlašuje se do něj podobně jako do datové schránky.

Dosud bylo nejsnazší shánět podpisy na papírové archy. Nově lze petice zakládat i podepisovat elektronicky na Portálu občana na adrese portal.gov.cz/e-petice/. „Po stisknutí tlačítka Hlasovat se dostanete do prostředí Portálu občana, kde vás systém vybídne, abyste se přihlásili přes svoji identitu občana. A pokud se přihlásíte, tak je zahlasováno,“ vysvětluje Roman Vrba, ředitel odboru eGovermentu na ministerstvu vnitra.

Zmíněná „identita občana“ je totožnost pro online komunikaci s úřady, tedy vlastně ověřený profil. Hlavně kvůli datovým schránkám už ho má skoro pět milionů lidí. „Státní orgán, kterému je určena, dále pracuje s peticí už jako se standardní peticí. Tam se nic nemění,“ ujišťuje Petr Vokáč, náměstek pro řízení sekce legislativy státní správy a územní samosprávy na ministerstvu vnitra.

Petice, nebo anketa?

Tím se zásadně liší od různých online služeb, které už řadu let také slibují možnost založit nebo podepsat petici. Třeba na stránce petice.com vzniklo za poslední rok zhruba dvě stě podpisových akcí. Výsledky ale nejsou pro nikoho závazné a v podstatě je to jen internetová anketa. Navíc tady není jasné, kdo a jak se získanými jmény a e-maily nakládá.

„Dovedu si představit ten případ, kdy petici založí podvodník jenom k tomu účelu, aby posbíral osobní data,“ říká Martin Hron, bezpečnostní analytik firmy Avast. A souhlasí s ním i manažer divize technologického poradenství Ernst & Young Petr Plecháček: „Tam se určitě nějakému riziku zneužití vystavujete. Údaje pak budou využity k marketingovým účelům, ke spamu,“ vyjmenovává. To by v nástroji ePetice hrozit nemělo.